Onbeveiligde overweg Zenderen, foto: ProRail

Onbeveiligde overweg waar maaltijdbezorger omkwam per direct afgesloten

ProRail en de Overijsselse gemeente Borne hebben per direct de onbeveiligde overweg ‘Het Vlier’ in Zenderen afgesloten, nadat omstanders donderdag getuige waren van een bijna-ongeluk op de Niet Actief Beveiligde Overweg (NABO). Op 7 maart kwam op deze overweg een 21-jarige maaltijdbezorger om het leven.

Na het bijna-ongeluk donderdag heeft ProRail de gemeente het dringende advies gegeven per direct over te gaan tot sluiting. Dit advies is overgenomen door het gemeentebestuur. Vrijdag is aan beide kanten een dubbele rij hekken geplaatst, waardoor het verkeer er niet meer langs kan.

Sluiting overweg

Op zondag 7 maart kwam een maaltijdbezorger om het leven toen zijn bestelauto werd geschept door een goederentrein. Het busje werd honderden meters meegesleept. De NABO stond al op de lijst stond om te worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De maaltijdbezorger was met een bestelling onderweg naar toezichthouders van de overweg. Zij waren door NS ingehuurd om de spoorwegovergang in de gaten te houden.

Vrijdag raakte een bestuurder van een personenauto gewond bij een botsing met een passagierstrein tussen Harlingen en Franeker op een bewaakte overweg.

Afsluiten via de rechter

FNV Spoor zegt in een reactie op de sluiting van de overweg in Zenderen dat alle onbewaakte overwegen per direct moeten worden gesloten. De vakbond riep in 2020 al op om artikel 165 van de ‘Overgangswet erfdienstbaarheden’ zo aan te passen dat ProRail als laatste middel de mogelijkheid krijgt om via de rechter een NABO te sluiten, mocht een grondeigenaar totaal niet mee willen werken. FNV wil dat de Tweede Kamer er bij het ministerie van IenW op aandringt om deze wet alsnog aan te passen.

Lees ook:

SpoorPro houdt op 25 mei een seminar over veiligheid op spoorwegovergangen. Daar komen sprekers aan het woord zoals gasthoogleraar John Stoop van de TU Delft, regiodirecteur Noordoost Dorothé Wennekendonk bij ProRail, vakbondsbestuurder en voormalig NS-machinist Rob de Groot, hoofd Quality, Health, Safety and Environment Sacha Göddeke bij NS en teamleider Robbert Broere van de politie landelijke eenheid. Bezoek de website van het evenement om het volledige programma te bekijken.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.