Spoorwegovergang waar 21-jarige man omkwam stond op punt afgesloten te worden

De onbewaakte spoorwegovergang bij het Twentse dorp Zenderen, waar een 21-jarige man om het leven kwam. (Foto: Google maps)

De onbewaakte spoorwegovergang bij het Twentse dorp Zenderen waar zondag een 21-jarige bestuurder van een bestelbusje om het leven kwam, stond op het punt om afgesloten te worden voor gemotoriseerd verkeer. ProRail verwacht de spoorwegovergang “op hele korte termijn” af te sluiten.

Dat bevestigt ProRail aan SpoorPro naar aanleiding van berichtgeving door het AD. Wandelaars zullen nog enige tijd gebruik maken van de Niet Actief Beveiligde Overweg (NABO) in het landelijke gebied tussen Almelo en Borne. Voor het einde van het jaar moet de onbewaakte spoorwegovergang helemaal opgeheven zijn. In de tussenliggende periode zullen met de omliggende gemeenten gesprekken plaatsvinden over de gevolgen voor de bereikbaarheid en eventuele alternatieve ontsluitingen.

Maaltijdbezorger

Op de onbewaakte spoorwegovergang kwam afgelopen zondag een 21-jarige man uit Hengelo om het leven. Hij bleek een maaltijdbezorger die met een bestelling onderweg was naar de toezichthouders van de overweg. Zij waren door NS ingehuurd om de spooroverweg in de gaten te houden. Niet alleen attenderen ze voorbijgangers op het gegeven dat er zich een spoorlijn bevindt, tevens houden ze bij hoeveel auto’s, fietsers en voetgangers het spoor oversteken. De overweg bij Zenderen werd al geruime tijd in de gaten gehouden.

De maaltijdbezorger heeft vermoedelijk de goederentrein richting Almelo over het hoofd gezien. Zijn bestelbusje werd geraakt en vervolgens meer dan 200 meter over het spoor geduwd. De bestuurder was op slag dood. De trein kwam pas ter hoogte van de onbewaakte spoorwegovergang aan de Zeilkerweg compleet tot stilstand. ProRail is inmiddels met de aldaar woonachtige familie in overleg om ook deze overweg af te sluiten.

Programma aanpak NABO’s

Nederland telt 180 Niet Actief Bewaakte Overwegen (NABO’s) die op de nominatie staan om te worden opgeheven of beveiligd. Tegen 2023 moeten alle openbaar toegankelijke NABO’s zijn aangepakt. Om op lokaal niveau meer vaart achter de aanpak van NABO’s te krijgen. is nieuwe wetgeving in de maak,

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

2 reacties op “Spoorwegovergang waar 21-jarige man omkwam stond op punt afgesloten te worden”

kees boer|10.03.21|11:10

Er is ook nonchalance bij de weggebruikers zelf helaas,zo zag ik kortgeleden in Baarn een moeder met jong kind die op hun dooie akkertje de overweg overstaken toen de bomen omlaag gingen;nou het liet zich raden,een voorbijrazande intercity scheerde vlak langs hun recht voor mijn ogen !

Marc Busio|11.03.21|11:44

Als ik de berichtgeving in mijn krant (BN/DeStem) moet geloven betrof het slachtoffer hier een bezorger van een Spare Rib Express die was ingeschakeld om een maaltijd te bezorgen bij de bewaker van deze overweg. Deze spoorwegovergang zou behoren tot een select groepje gevaarlijke overwegen dat tussen 6 u. ’s ochtends en 10 u. ’s avonds wordt bewaakt in opdracht van ProRail. Om dat vol te kunnen houden regelt zijn werkgever dus blijkbaar een warme maaltijd, dit keer met fatale gevolgen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.