Download het dossier over veiligheid op spoorwegovergangen

Hoewel het Nederlandse spoor relatief veilig is, komt het nog geregeld voor dat er een ongeluk gebeurt. Dat gebeurt met name op spoorwegovergangen, en in het bijzonder op Niet Actief Beveiligde Overwegen. In maart van dit jaar kwam nog 21-jarige bestuurder van een bestelbusje om het leven op een NABO bij het Twentse dorp Zenderen.

In mei vorig jaar kwam een NS-machinist om het leven bij een aanrijding met een trekker met oplegger in Hooghalen. Deze onbewaakte overweg en een overweg verderop zijn onlangs opgeheven.

De sluiting van de NABO’s maakt onderdeel uit van het NABO-programma van ProRail om in Nederland onbewaakte overwegen aan te pakken. Nederland heeft honderden Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO’s). Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft ProRail een opdracht gegeven om 180 publiek toegankelijke NABO’s op het reizigersnet voor eind 2023 te hebben aangepakt.

Vakblad SpoorPro publiceert regelmatig artikelen over de veiligheid op overwegen. De redactie heeft de meest recente artikelen over dit onderwerp op een rij gezet in een dossier. Het dossier is hier te downloaden.

SpoorPro Seminar Spoorveiligheid

SpoorPro houdt op 25 mei het online SpoorPro Seminar spoorveiligheid. Daar komen sprekers aan het woord zoals hoofd Quality, Health, Safety and Environment Sacha Göddeke bij NS, inspecteur en crisiscoördinator Ruud Groot bij de Inspectie Leefomgeving en Transport, regiodirecteur Noordoost Dorothé Wennekendonk bij ProRail, vakspecialist incidentenonderzoek Henk de Raadt van de afdeling Veiligheid bij ProRail, vakbondsbestuurder Wim Eilert van VVMC en teamleider Robbert Broere van de politie landelijke eenheid. Bezoek de website van het evenement om het volledige programma te bekijken.

Banner SpoorPro Seminar Spoorveiligheid

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.