Overweg Groeneweg met goederentrein, foto: ProRail

ProRail: aantal spoorlopers en bijna-ongevallen blijft stijgen

Overweg Groeneweg met goederentrein, foto: ProRail

Het aantal meldingen van personen langs het spoor is toegenomen van 2.505 meldingen in 2019 naar 2.530 in 2020. Ook het aantal ongevallen op perrons kent een stijging, waarbij het aantal valincidenten van het perron sinds 2018 zelfs is verdubbeld. Om het aantal incidenten omlaag te krijgen start ProRail met een nieuwe bewustwordingscampagne die zich vooral op jongeren richt.

Ondanks dat er vorig jaar door de coronacrisis minder treinen reden en Nederlanders bovendien minder buiten waren, nam het aantal meldingen en incidenten rond het spoor toe in 2020. Vooral rond overwegen gebeuren veel bijna-aanrijdingen: gemiddeld 160 geregistreerde meldingen per jaar. ProRail krijgt vrijwel dagelijks meldingen van situaties die ternauwernood goed aflopen. Jaarlijks vinden circa 30 ongevallen met slachtoffers plaats.

Selfie op het spoor

Het treinverkeer gaat in de toekomst verder toenemen. Daardoor neemt ook het risico bij onveilig gedrag toe. Regelmatig ontvangt ProRail meldingen van vervoerders en boa’s die langs het spoor surveilleren over jongeren die gevaarlijk gedrag vertonen in de omgeving van het spoor. Op camerabeelden, en soms op de selfies en filmpjes die ze maken voor sociale media, zijn deze gevaarlijke situaties terug te zien.

Zo wachten jongeren bijvoorbeeld te vaak niet op rood licht of steken ze de spoorweg nog even snel over als de spoorbomen al dichtgaan. “Wij horen regelmatig dat jongeren gevaarlijk gedrag vertonen in de spooromgeving. Helaas gebeurt het elk jaar wel een paar keer dat zo’n gevaarlijke situatie tot een aanrijding leidt, soms zelfs met dodelijke afloop”, zegt Anne Zwiers, directeur overwegen bij ProRail.

“Dit heeft enorme gevolgen voor de nabestaanden en omstanders, maar ook voor het treinpersoneel en incidentenbestrijders. En laten we vooral niet vergeten dat ook de vele bijna-aanrijdingen leiden tot vertraging van het treinverkeer. Ik hoop dat jongeren door deze campagne zich bewust worden van het levensbelang van voorzichtigheid rond het spoor.”

Campagne

Uit data van ProRail blijkt dat onvoorzichtigheid en onoplettendheid grote redenen zijn van (bijna-)ongelukken. Op camerabeelden is terug te zien dat mensen steeds meer met hun telefoon bezig zijn en daardoor niet goed om zich heen kijken. Daarnaast ziet ProRail een toename in het aantal jongeren dat de grenzen opzoekt door foto’s en video’s op en rond het spoor te maken voor sociale media, zoals Instagram. ProRail startte deze week met een campagne op diezelfde social media en internetsites om meer bewustzijn te creëren onder jongeren over de gevolgen van gevaarlijk gedrag op en rond het spoor.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.