Railcenter in Amersfoort

Eerste SpoorPro seminars in teken van ProRail zbo en spoorhinder

De omvorming van ProRail tot zelfstandig bestuursorgaan (zbo) roept veel vragen op in de spoorsector. Wat zijn de gevolgen voor opdrachtnemers, vervoerders, reizigers en overheden? Ook de problematiek rondom trillingen en geluid door toenemend (goederen)treinverkeer houdt de branche bezig. SpoorPro organiseert daarom twee seminars over deze onderwerpen. 

Het zijn de eerste twee seminars in een serie die het vakblad de komende tijd gaat organiseren. In een dagdeel komen professionals uit de sector samen om te worden bijgepraat over een specifiek onderwerp. Op 29 oktober aanstaande staat Spoorpro Seminar: Omvorming ProRail tot zbo op het programma, een dag later op
30 oktober gevolgd door het Spoorpro Seminar: Trillingen en Geluid. Beide seminars worden gehouden in het Railcenter in Amersfoort.

Omvorming ProRail tot zbo

Juriste Viola Sütö gaat in op de ontstaansgeschiedenis van ProRail, dat de spoorbeheerder een private onderneming zou worden en geen zbo was bij de uitsplitsing van de NS niet vanzelfsprekend zo blijkt. Ans Ruyken van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat belicht wat een zbo inhoudt en in het bijzonder in het geval van ProRail. Theo Kramer van DB Cargo laat zijn licht schijnen over de vraag of de beslissing om ProRail om te vormen wel de juiste was. Bekijk het volledige programma hier.

Trillingen en geluid

Tijdens het tweede seminar gaan experts van het RIVM, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeente Rotterdam, ProRail en omwonenden-organisaties in op vragen als: Wat zijn de gezondheidseffecten van trillingen en geluid? Hoe meet je ze? Wat doet de overheid er aan? Wat zijn de laatste technologieën op het gebied van geluidsvermindering? En hoe gaat ProRail om met de trillingen en geluid? Bekijk het volledige programma hier. 

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.