Infrabel Academy

Infrabel brengt opleidingen samen bij eerste spoorschool van België

Infrabel verrichtte woensdag de officiële opening van zijn zogeheten ‘spoorschool’ Infrabel Academy. Daar worden alle opleidingen voor de spoorwegindustrie samengebracht onder één dak in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest, te Sint-Jans-Molenbeek. Met de aandacht voor onderwijs wil Infrabel onder meer beter in staat zijn om het grote aantal technische vacatures op te vullen, liet Thomas Baeken van Infrabel weten in de uitzending van SpoorProTV.

Zo zijn er tot aan het jaar nog zeker 350 vacatures te vervullen, legt Baeken uit. Vijftig daarvan moeten in Brussel opgevuld worden. “Het gaat vooral om mensen met een technische achtergrond, precies degene die moeilijk te vinden zijn. Daar bovenop komt dat we jaarlijks 700 tot 800 vacatures moeten invullen. Veel van onze mensen gaan met pensioen en deze groep moet vervangen worden.”

In Nederland is een situatie ontstaan waarbij personeelstekorten op de verkeersleidingsposten voor problemen op het spoor zorgen. Zover is het in België nog zeker niet, benadrukt Baeken. “We kunnen onze taken verrichten, ook met de mensen die we hebben. De uitdaging die we hebben is om de constante uitstroom te vervangen. Scholing is daar zeer belangrijk voor.”

Ruimte voor 500 cursisten

De Academy was al enige maanden gereed, maar vanwege de coronasituatie was er nog geen geschikt moment om het gebouw en het omliggende terrein, gelegen op steenworp afstand van station Brussel-West, ook daadwerkelijk te openen.

Op de Infrabel Academy, dat naast het gebouw ook over 7.500 vierkante meter aan buitenruimte beschikt, worden bijna 300 verschillende cursussen en opleidingen verzorgd. Dat betekent dat er zowel mensen tot spoorleggers opgeleid kunnen worden, als ook klaargestoomd kunnen worden voor de verkeersleiding.

Dagelijks kunnen er zo’n 500 studenten en cursisten verspreid over 40 klaslokalen op de Academy terecht, al zal de spoorschool vanwege de coronasituatie vooralsnog niet op volledige capaciteit zitten. “We verwelkomen straks zo’n 150 tot 170 cursisten”.

Infrabel Academy Brussel
Bij deze 3D-simulator worden spoorprofessionals opgeleid tot schildwacht. Foto: Infrabel

Veel ruimte voor praktische vaardigheden

Op de Infrabel Academy moet het personeel van de Belgische spoorbeheerder zoveel mogelijk praktisch onderwijs krijgen. Op het buitenterrein is plaats ingeruimd voor verschillende opstellingen, waaronder een wissel, een overweg en seinen met seininrichting. Tevens hebben we een bovenleiding op manshoogte geïnstalleerd. Op die manier kunnen mensen daar op een veilige manier mee oefenen en werken.

Daarnaast is er een GSM-R-mast en een heuse ‘schooltrein’. In deze wagon kunnen cursisten kennis maken met oude seinhuistechnologieën en dat vergelijken met de moderne apparatuur in de huidige seinhuizen.

Het gebouw van de Infrabel Academy vertegenwoordigd een investering van zo’n 20 miljoen euro. Baeken is erg trots op de vele ramen en vensters, want dat symboliseert de “open en transparante bedrijfscultuur”. De spoorschool moet dan ook een ontmoetingsplek worden voor mensen om elkaar en elkaars expertise te leren kennen.

Bekijk hier het interview met Thomas Baeken:

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.