VIRM-dubbeldekker passeert overweg

Ook TNO, Swietelsky, NS en Railgood op seminar Trillingen & Geluid

In navolging van ProRail, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de overkoepelende organisatie voor omwonenden LPOGT, hebben nu ook een groot aantal branchepartijen en onderzoeksinstituut TNO hun deelname aan het SpoorPro Seminar Trillingen & Geluid bevestigd. Op 14 september komen zij naar Utrecht voor presentaties, paneldiscussies en netwerksessies.

Zo doet Jeroen van der Salm van NS samen met Sander Koning van ProRail verslag van een pilot waarbij booggeluid moet worden gereduceerd door wiel-rail-conditionering vanaf rijdend materieel. Eind vorig jaar starten beide bedrijven met een onderzoek waarbij 58 NS-treinstellen van het type Flirt zijn omgebouwd van flenssmering naar een combinatie van flens- en top-of-rail-conditionering. Tijdens het seminar delen zijn de eerste bevindingen van dit project.

Obstakels staan innovatie in de weg

John Weijtmans, algemeen directeur Swietelsky Rail Benelux wil het op 14 september hebben over de obstakels die innovatie op het spoor in de weg staan. Een thema dat met name voor relatief nieuwe ontwikkelingen als de aanpak van spoortrillingen en -geluid van belang is. Volgens Weijtmans zijn er de afgelopen jaren in Nederland veel innovaties gepresenteerd die het spoor duurzamer maken. Maar worden er weinig van deze innovaties ook daadwerkelijk geïmplementeerd. Zelfs nadat ze in het buitenland inmiddels een bewezen technologie zijn. Weijtmans weet waar het aan ligt.

Senior Consultant Geluid bij TNO, Michael Dittrich is betrokken bij het Europese TRANSIT-project dat methodes ontwikkelt voor de karakterisering van geluidbronnen bij railvoertuigen. Dit als basis voor rekenmodellen en geluidreducerende maatregelen. In zijn presentatie gaat hij onder meer in op technieken voor scheiding van tractie- en aerodynamisch geluid van rolgeluid en scheiding van deelbijdragen van de spoorconstructie en van wielen.

Leefbaarheid

De leefbaarheid voor bewoners aan goederencorridors staat onder druk. Waar lopen zij vooral tegenaan en wat is er nodig om de leefbaarheid te vergroten? Bart van de Ven van het Landelijk Platform Overlast Goederentreinen (LPOGT) en Hans Willem Vroon van spoorgoederenorganisatie (RailGood) gaan hier op in tijdens een duopresentatie.

Dit is een greep uit het programma waar onder meer Sylia Koolmees van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Chiel Roovers van ProRail en Mark Dumaine, wethouder van de gemeente Vught deel van uitmaken. Bekijk het volledige programma en registreer u hier. Meer namen volgen nog in de komende dagen. Onder meer van bedrijven die innovatieve oplossingen hebben om spoortrillingen en -geluid tegen te gaan. Heeft u zo’n innovatie die u wilt pitchen tijdens het seminar? Neem dan contact op met Kim de Vos.

Vooruitlopend op het seminar vatte SpoorPro de meest gelezen artikelen over Trillingen en Geluid samen in een online magazine. U kunt dit dossier hier downloaden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.