station_zandvoort_aan_zee, bron: ProRail

Regering investeert 2,35 miljoen euro in bereikbaarheid Zandvoort tijdens F1

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat 2,35 miljoen euro investeren in het verzwaren van de energievoorziening en veiligheidsmaatregelen op overwegen in Zandvoort en Overveen. Het bedrag is onderdeel van een totale investering van 7 miljoen euro om Zandvoort beter bereikbaar te maken via het spoor. Dat blijkt uit een brief van de staatssecretaris van IenW aan de Tweede Kamer. 

Volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven is de vraag naar capaciteit op het spoor rondom Zandvoort, met name in de zomermaanden, structureel knellend. De komst van de Grand Prix Formule 1 vanaf mei volgend jaar zal druk op het spoor enorm verhogen. Sinds juni dit jaar zijn de provincie Noord-Holland, de gemeente Zandvoort, de Vervoerregio Amsterdam en het ministerie van IenM werken aan passende maatregelen. In goed overleg zijn de betrokken partijen op 11 september overeengekomen gezamenlijk eenmalig 7 miljoen euro (inclusief BTW) te investeren in betere bereikbaarheid van Zandvoort.

Structureel op orde

Van dit bedrag is ongeveer de helft bedoeld voor verzwaring van de tractie energievoorziening en het verbeteren van de veiligheid op overweg in Zandvoort en Overveen. Daarnaast moet op station Zandvoort de trap worden verbreed en moeten er zijperrons worden aangelegd. De investering vanuit de Rijksoverheid van 2,35 miljoen euro is bedoeld voor het structureel op orde brengen van de energievoorziening en overwegveiligheid. De provincie Noord-Holland en de gemeente Zandvoort nemen het overige deel voor hun rekening. Met deze maatregelen moet het volgens de staatssecretaris mogelijk worden om structureel een betrouwbare dienstregeling te kunnen rijden.

Op de drukste momenten rondom de Grand Prix van Zandvoort in 2020 moeten er zes treinen per uur gaan rijden tussen Haarlem en Zandvoort. Nu zijn dat er nog twee per uur. Op drukke stranddagen is er met de huidige capaciteit een mogelijkheid om uit te breiden naar vier treinen per uur. Gemiddeld worden er op het traject nu 5.000 reizigers per dag vervoerd. Tijdens een Grand Prix verwacht de NS het tienvoudige aantal reizigers te moeten vervoeren.

Lees ook: 

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

3 reacties op “Regering investeert 2,35 miljoen euro in bereikbaarheid Zandvoort tijdens F1”

Chris Laarman|16.09.19|13:58

En nu moeten er zijperrons komen? Kijk eens met Google Maps (toont zes bakken op spoor 1) of zo… De lengte van de perrons zou ook aangepakt kunnen worden. Voorts lijkt ontsluiting van de perrons vanaf de Vondellaan me raadzaam. Dan kun je de circuitgangers en de strandgangers desgewenst scheiden.

Gerard Munnik|16.09.19|14:32

Hoeveel diesels kun je laten rijden voor 2,35 mio? Er schijnen er nog een stel in Nijmegen te staan. Maar of die nog rijvaardig zijn?

general mobil|19.09.19|21:16

Nee.
Dat heeft te maken met de CO2 uitstoot.
Daar moet je wel aan voldoen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.