Ecoduct Duinpoort, foto: ProRail

Natuurgebied spoorlijn Zandvoort-Haarlem na 137 jaar weer verbonden

Een natuurgebied van zo’n zevenduizend hectare wordt sinds 1881 door de spoorlijn tussen Zandvoort en Haarlem doorbroken. Aankomend weekend is dat verleden tijd, want dan gaat de nieuwe natuurbrug Duinpoort open. Dieren kunnen vanaf dan het spoor veilig oversteken. Er is zo’n anderhalf jaar aan de aanleg van deze natuurbrug gewerkt, meldt ProRail.

Natuurbrug Duinpoort is de laatste natuurbrug in een reeks bruggen die in dit duingebied is aangelegd. De andere twee natuurbruggen zijn aangelegd over de Zeeweg en de Zandvoortselaan. Dankzij deze drie natuurbruggen ontstaat er één groot duingebied van meer dan zevenduizend hectare, waar dieren volop de ruimte hebben.

Natuurgebied

Ten noorden van het spoor tussen Zandvoort en Haarlem liggen de Kennemerduinen en het Kraansvlak. Aan de zuidkant liggen het landgoedbos De Koningshof en landgoed Elswout. Deze natuurgebieden zijn onderdeel van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het nieuwe ecoduct over het spoor verbindt straks noord en zuid. Zo krijgen veel dieren een groter leefgebied en kunnen ze zich beter voortplanten en verspreiden.

Dieren zoals reeën, boommarters, zandhagedissen en hazelwormen gaan straks het ecoduct gebruiken. Maar ook insecten zoals zandloopkevers en vlinders. Ook veel plantensoorten hebben baat bij het ecoduct.

(Tekst loopt door onder foto)Ecoduct Duinpoort, foto: ProRailFoto: ProRail

Meerjarenprogramma Ontsnippering

Door het hele land zijn al diverse ecoducten over het spoor aangelegd en er volgen er nog meer. In Noord-Brabant wordt midden in het gebied ‘Het Groene Woud’ het ecoduct De Mortelen aangelegd die over de spoorlijn Boxtel-Eindhoven gaat. Bij Hilversum krijgt de Utrechtse Heuvelrug de grote faunapassage De Groene Schakel. Al deze projecten maken onderdeel uit van het Meerjaren Programma Ontsnippering (MJPO). Dit programma heeft als doel versnipperde natuurgebieden opnieuw te verbinden.

De aanleg van ecoduct Duinpoort wordt gefinancierd vanuit het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO) van de overheid. ProRail werkt voor dit project samen met PWN (drinkwaterbedrijf en beheerder van de Noord-Hollandse duinen), Natuurmonumenten en de gemeente Zandvoort.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.