Reizigers, NS-intercitytrein, station Amsterdam Centraal

Movares wint aanbesteding voor aanpassing spoorlijn Alkmaar-Amsterdam

Foto: Marieke van Gompel

Spoorbeheerder ProRail heeft ingenieursbureau Movares opdracht gegeven om het ontwerp te maken voor de aanpassingen van de spoorcorridor Alkmaar-Amsterdam. De partijen ondertekenden daarvoor dinsdag het raamcontract. De waarde van het contract is niet bekendgemaakt.

Het project heeft een looptijd van zes jaar en is onderdeel van het landelijk Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) met als doel iedere tien minuten een intercity te laten rijden.

Toename treinverkeer

Het traject tussen Alkmaar en Amsterdam behoort tot de drukste spoortrajecten in Nederland. In de toekomst gaan hier nog meer treinen rijden. Uiterlijk in 2028 moeten er zes intercity’s per uur per richting rijden, dat zijn er nu nog vier. Tussen Amsterdam en Uitgeest wordt het aantal treinen uitgebreid van vier naar zes sprinters. Om dit alles mogelijk te maken, moet het bestaande spoor worden aangepast.

Een toename van het treinverkeer betekent dat er meer ruimte nodig is voor het opstellen van de treinstellen. Hiervoor worden de plannen verder uitgewerkt. Daarnaast worden op het gehele spoortraject de energievoorziening en beveiliging aangepast om een toename van het aantal treinen mogelijk te maken. Op de overwegen worden extra veiligheidsmaatregelen getroffen.

Verder worden veiligheidsmaatregelen getroffen op de overwegen. Verder onderzoekt Movares of er aanvullende aanpassingen nodig zijn om geluid en trillingen terug te dringen. Eind 2024 dient het ontwerp voor het project ‘PHS Alkmaar-Amsterdam’ te zijn afgerond.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Movares wint aanbesteding voor aanpassing spoorlijn Alkmaar-Amsterdam”

Pat Rick|06.09.18|15:21

Als ProRail nu wil bijdragen aan het oplossen van de fileproblematiek en de drukke A9, moeten ze eerder klaar zijn dan 2028. Bijvoorbeeld in 2024, ipv dan alleen met een ontwerp te komken. Die termijn is zo lang dat alles weer anders is.

En wanneer wordt de lijn Alkmaar – Den Helder verdubbeld? Of gaan de meeste intercitys straks tot Alkmaar?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.