Hanzelijn met het station Kampen in aanbouw, foto: Freddy Schinkel

Alstom gaat ERTMS-baanvakken inrichten voor ervaringsrijden

Alstom heeft van ProRail de opdracht gekregen om twee baanvakken aan te passen, zodat machinisten ervaring op kunnen doen met ERTMS Level 2, Baseline 3. Het gaat daarbij om de Hanzelijn en de spoorlijn Amsterdam-Utrecht.

ProRail en Alstom ondertekenden daartoe vorige week het contract. De baanvakken zullen eind 2023 aangepast zijn, waarna spoorvervoerder NS kan starten met ervaringsrijden.

Ervaring opdoen met ERTMS

Het opdoen van ervaring met ERTMS is een belangrijke stap in de landelijke uitrol van het Europese treinbeïnvloedingssysteem. Het is de bedoeling dat de eerste zeven baanvakken in 2030 klaar zijn. Tegen die tijd moeten voldoende machinisten ervaring hebben opgedaan om er mee te kunnen rijden.

Sommige delen van het Nederlandse spoornetwerk zijn al uitgerust met ERTMS, zoals de Betuweroute, de Hanzelijn, de HSL-Zuid en de Hanzelijn. Maar deze baanvakken hebben niet de versie die door Nederland is gekozen voor de landelijke uitrol.

Projectmanager Philippe Frequin: “De ERTMS-systemen die er nu liggen zijn nog van een oude versie van level 2, namelijk baseline 2, terwijl de huidige standaard van level 2 inmiddels baseline 3 is. Dat zal ook op alle nieuwe ERTMS-baanvakken worden geïnstalleerd. Dus met die versie moeten machinisten leren rijden. Wat we nu gaan doen is de infra van baseline 2 zo aanpassen dat het voor de machinisten zoveel mogelijk lijkt op baseline 3.”

Gunning aanbesteding spoorinfra in maart 2022

De gunning van de opdracht staat los van de grote aanbesteding ERTMS Central Safety System (CSS) voor de spoorinfra. Daarvan maakte ProRail vorig jaar december bekend Thales en Siemens te hebben geselecteerd voor de dialoogfase van de aanbesteding. Een woordvoerder van ProRail laat SpoorPro desgevraagd weten dat deze gunning voor maart 2022 gepland staat.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Alstom gaat ERTMS-baanvakken inrichten voor ervaringsrijden”

Philippe Frequin|13.09.21|11:48

De term ‘baselines’ komt vaak voorbij in dit artikel. Meer informatie hierover is terug te vinden op: https://ertms-nl.nl/nieuws/2028521.aspx

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.