NABO

FNV Spoor stelt manifest op voor aanpak NABO’s

FNV Spoor heeft vrijdag een manifest de deur uit gedaan voor de aanpak van Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO’s). Op die manier hoopt de vakbond meer vaart achter het proces te krijgen.

De timing van het manifest lijkt niet geheel toevallig gekozen. Volgende week zit FNV Spoor namelijk om de tafel met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en ProRail, om te praten over de aanpak van NABO’s. Het uitgangspunt wat de vakbond betreft is en blijft deze definitief op te heffen. Ook zal de Tweede Kamer staatssecretaris Stientje van Veldhoven dinsdag over het onderwerp aan de tand voelen tijdens een Kamerdebat.

Overgangswet

FNV Spoor zet daarbij in op een aanpassingen aan de Overgangswet Erfdienstbaarheden, zodat ProRail desnoods naar de rechter kan stappen om een NABO opgeheven te krijgen, in het geval een grondeigenaar weigert meewerken aan dat proces.

Totdat een NABO definitief opgeheven is, wil de vakbond dat de snelheid tijdelijk omlaag gaat naar maximaal 80 kilometer per uur en dat er waarschuwingen, reflecterende panelen en stopborden geplaatst worden. Daarnaast hamert FNV Spoor onder meer op goede zichtlijnen en een oversteekvergunning voor voertuigen van een bepaalde grootte en gewicht. Als het echt niet anders kan, moet ProRail toezichthouders inzetten om dergelijke voertuigen te begeleiden.

FNV Spoor sluit af met de boodschap die vakbondsbestuurder Henri Janssen vorige week in de uitzending van SpoorProTV ook al communiceerde, namelijk dat de tijd van onderzoeken en praten voorbij is. “Het is nu voldoende bekend dat en waarom NABO’s/WILO’s  opgeheven dienen te worden. Het is nu tijd om daartoe over te gaan.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.