Infrabel heeft ERTMS op 30 procent van het hoofdspoor geïnstalleerd

bron: Infrabel

De Belgische spoorbeheerder Infrabel heeft inmiddels 1.915 kilometer spoor uitgerust met ERTMS. Dit is bijna 30 procent van het hoofdspoornet dat uit bijna 6.400 kilometer spoor bestaat. Infrabel wil het hoofdspoornet tegen 2025 minimaal met ERTMS Level 1 uitgerust hebben. De laatste installatie was in de nacht van 28 op 29 januari, toen Infrabel ETCS Level 1 met Full Supervision installeerde op 32 kilometer spoor tussen La Louvière en Binche in het zuiden van het land.

Met de recente ETCS-installatie voegde Infrabel nog een ander deel toe aan het Belgische ERTMS-netwerk. Het Belgische netwerk zal gemengde ERTMS-niveaus hebben; sommige lijnen worden uitgerust met ERTMS Level 1, zoals de lijn Brussel – Leuven, en andere met ERTMS Level 2, zoals de hogesnelheidslijn Halle – Rijsel.

ETCS is de kerncomponent van het treinbeïnvloedingssysteem ERTMS, het European Rail Traffic Management System. Het ETCS-systeem berekent voortdurend een veilige maximumsnelheid voor elke trein, met cabinesignalering voor de machinist en boordsystemen die de controle overnemen als de toegestane snelheid wordt overschreden. In combinatie met GSM-R, dat wordt gebruikt voor communicatie tussen treinen en de verkeersleiding, maakt het ERTMS. GSM-R is reeds geïnstalleerd op het Belgische spoorwegsysteem en beschikbaar op alle lijnen van het Infrabel-netwerk.

Installatie van ERTMS in België, situatie op 29 januari 2021, bron: Infrabel

Masterplan

Infrabel heeft de uitrol van ERTMS stapsgewijs gepland voor het volledige spoornet. De ambitie van de spoorbeheerder is dat treinen in België alleen nog onder ETCS zullen rijden tegen eind 2025. In het masterplan staat welk type ETCS elke spoorlijn zal krijgen. Voor het Belgische netwerk koos Infrabel voor een combinatie van ETCS level 1 Full Supervision, ETCS level 1 Limited Supervision en ETCS level 2 Full Supervision.

In onderstaande tabel en de kaart hierboven wordt de huidige stand van zaken van de ERTMS-installatie op het Belgische spoorwegnet weergegeven.

bron: Infrabel
Uitrol van ETCS in België, kilometers in dienst (links), geplande kilometers in het masterplan (midden) en percentage geïnstalleerd (rechts), januari 2021

Hoe het werkt

ETCS Level 1 kan worden gebruikt bovenop het bestaande nationale seinsysteem en biedt cabine-seingeving. Routegegevens worden naar het ETCS-systeem aan boord van de trein gestuurd. Met de ontvangen gegevens worden zowel de maximale snelheid als de remcurves berekend. ETCS Level 1 Full Supervision, dat momenteel grotendeels door Infrabel is geïnstalleerd, vereist toezicht bij elk sein, met andere woorden: het boordsysteem bewaakt continu de maximaal toegestane snelheid en berekent de remcurve.

Met ETCS Level 1 Limited Supervision kan slechts een deel van de seinen worden meegenomen en kan de installatie van apparatuur worden afgestemd op punten van het netwerk waar de toename van de functionaliteit de kosten rechtvaardigt. Omdat er niet bij elk sein toezicht is, moet de machinist alsnog uitkijken naar seinen langs het spoor. Om deze reden is het veiligheidsniveau minder hoog, aangezien niet alle seinen zijn inbegrepen en de bestuurder nog steeds afhankelijk is van de seingeving naast het spoor.

Spoorwerkers installeren ETCS op het spoor. Foto: Infrabel

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Esther Geerts

Esther Geerts is journalist van RailTech.com, de internationale zusteruitgave van SpoorPro.

1 reactie op “Infrabel heeft ERTMS op 30 procent van het hoofdspoor geïnstalleerd”

A C F Sierts|08.02.21|19:36

Jammer dat hier nu toch weer een oude en inmiddels bijna klassieke fout in de titel opduikt.

Want in de kop had moeten staan: “Infrabel heeft ETCS ….” (ipv ERTMS).

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.