Lelylijn

Europa heeft besloten: de Lelylijn moet er komen

De Lelylijn brengt Noord- en Oost-Nederland dichterbij de Randstad. Ministerie IenW

Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met de integratie van de Lelylijn in het Trans-European Transport Network (TEN-T). Groot nieuws, want dat betekent dat Europa de spoorverbinding uiterlijk in 2050 operationeel wil hebben. Bovendien moet Nederland geld beschikbaar stellen voor de aanleg. 

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. 

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Alexander Molendijk

Redacteur van SpoorPro en RailTech.

4 reacties op “Europa heeft besloten: de Lelylijn moet er komen”

Marc Busio|25.04.24|17:24

Als was het een laatste stuiptrekking beslist het Europees parlement nog even dat Nederland de Lelylijn moet aanleggen. Ik ben benieuwd of het in haar nieuwe samenstelling na de verkiezingen van juni nog net zo’n warm hart heeft voor het Europese spoorwegnet. Het Nederlandse kabinet dat nu in de maak is zal dat in elk geval niet hebben en die zullen toch tot de aanleg moeten besluiten. Het feit dat de HSL-Zuid na 15 jaar al in de polder wegzakt zal die beslissing alleen maar gemakkelijker maken.

Patrick EHV|26.04.24|10:23

Logica wint voorlopig. Ook verdere upgrade van Wunderline nodig. Nu moeten we die gieraards niet laten winnen.

asierts|03.05.24|08:23

@ Marc : u bent wederom matig geinformeerd. Het laatste wat de HSL-Zuid gaat doet, is wegzakken in de polder. De HSL is immers volledig onderheid, dus verticaal staat ie als een huis.

Horizontale bodemverschuiving en dientengevolge extreem hoge krachten op de constructie, dat is waar het probleem zit. Er is door het Ministerie / Rijkswaterstaat niet naar behoren nagedacht over deze constructie en dat is bijzonder kwalijk. Het toont vooral de verbijsterende incompetentie van het Ministerie aan.

Rudolf Fabrie|08.05.24|15:18

De EU beslist hier helemaal niet over.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.