Dwarsligger faunapassage, bron: Movares

Dwarsligger Faunapassage genomineerd voor innovatieprijs

Bron: Movares

De Dwarsligger Faunapassage, die in de zomer van 2019 is aangelegd in het spoortraject Naarden-Bussum, is genomineerd voor de innovatieprijs ‘De Vernufteling’ van Koninklijke NLingenieurs. Dat heeft de provincie Noord-Holland bekendgemaakt. Het nieuwe type faunapassage zorgt ervoor dat kleine dieren als salamanders en kikkers direct onder het spoor kunnen oversteken.

De provincie Noord-Holland is opdrachtgever van Rondje Naardermeer, een project waarin negen faunapassages inclusief een fiets- en wandeltunnel zijn gebouwd onder de spoorlijn Amsterdam – Hilversum. Op locaties met een hoge grondwaterstand voldoen gewone faunapassages niet omdat deze vol water lopen.

De Dwarsligger Faunapassage kent dat probleem niet omdat deze in een halve meter brede tunnel tussen twee nieuwe dwarsliggers van de rails ligt. Een rooster in de tunnel zorgt voor licht, lucht en veiligheid. Dieren kunnen daardoor niet door een passerende trein worden meegezogen. De innovatieve oplossing, die werd ontworpen door ingenieursbureau Movares, werd vrijwel direct na de opening gebruikt door dieren zoals de wezel, otter en ringslang.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Natuurgebied Naardenmeer, bron: Movares
Door de aanleg van de negen faunapassages wordt het leefgebied van de dieren groter. Foto: Movares.

Faunapassages

In natuurgebied Naardermeer is het spoor tussen Naarden en Weesp een enorme hindernis voor dieren. De doorkruising zorgt ervoor dat soorten nauwelijks van de ene naar de andere kant kunnen gaan, of bij een poging tot oversteken overlijden. Door de aanleg van negen faunapassages wordt het leefgebied van dieren vele malen groter. De passages hebben verschillende afmetingen.

‘De Vernufteling’ wordt jaarlijks door Koninklijke NLingenieurs uitgereikt aan een advies- of ingenieursbureau met het meest vindingrijke project. Partijen maken kans op zowel een juryprijs als een publieksprijs die op 30 januari wordt uitgereikt. Voor de publieksprijs kan van 14 januari tot en met 26 januari 2020 worden gestemd.

Lees ook:

Salamanders en kikkers steken veilig over met ‘dwarsligger faunapassage’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.