Werkzaamheden in Deurne, Asset Rail Foto: Sjef Prins - APA Foto

Asset Rail haalt meer werk uit onderhoudscontract De Peel 2

Het dagelijks onderhoud aan de spoorinfrastructuur in het zuidoosten van Brabant en een deel van Limburg is met 5 tot 15 procent per onderdeel uitgebreid. Daardoor moest opdrachtgever ProRail het bestaande onderhoudscontact herzien. Desondanks blijft het contract in handen van aannemer Asset Rail.

Over de resterende looptijd van het PGO (Prestatie Gestuurd Onderhoud) -contract met Asset Rail komt er een bedrag van 614.379 euro bovenop het eerder overeengekomen bedrag. Het in 2016 gesloten PGO-contract De Peel 2 heeft een looptijd van tien jaar.

In de bestaande overeenkomst is nu een herzieningsclausule opgenomen. De inhoud van de opdracht wijzigt volgens ProRail verder niet door deze uitbreiding van de onderhoudswerkzaamheden. De bestaan onder meer uit 0 tot 5 procent meerwerk aan het hoofdspoor, 5 tot 10 procent meer aan het zijspoor, tot 5 procent meerwerk aan de wissels van het hoofdspoor en 10 tot 15 procent meer aan dat van de zijspoor wissels.

Overwegen

Verder geldt voor het baanlichaam 0 tot 5 procent meer werk. In dezelfde orde van grootte is de toename van de onderhoudswerkzaamheden berekend aan de overwegbevloering, kunstwerken, bovenleiding en overwegbeveiliging. Voor de wisselbediening en de beveiliging is rekening gehouden met een toename van 5 tot 10 procent aan dagelijks en regulier onderhoud.

ProRail meldt nog dat het de uitbreiding op vrijwillige basis publiceert om zo transparant mogelijk te werk te gaan. Volgens de spoorbeheerder is de uitbreiding van de onderhoudswerkzaamheden toegestaan, omdat deze niet als wezenlijk kwalificeert. “Deze uitbreiding zou niet leiden tot de toelating van andere dan de oorspronkelijk geselecteerde gegadigden of bijkomende deelnemers, noch zou de opdracht als gevolg van de uitbreiding aan een andere inschrijver zijn gegund.”

Uitbreiding was voorzien

Verder zou er geen sprake zijn van een wijziging die het economisch evenwicht van de opdracht voor de opdrachtnemer verandert op een manier die niet is voorzien in de oorspronkelijke opdracht. Dit omdat de aanpassing van het maandbedrag op basis van de overeengekomen tarieven is bepaald en de uitbreiding van onderhoudswerkzaamheden is voorzien in de overeenkomst.

Lees ook:

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.