Verkeersleidingspost Utrecht in aanbouw, foto: ProRail

ProRail en Rijkswaterstaat gaan materiaalgebruik beter registreren

ProRail gaat samen met Rijkswaterstaat, Alliander en Madaster het materiaalgebruik bij infraprojecten beter registreren. De Nederlandse weg- en spoorinfrastructuur gebruiken enorm veel onderdelen: van koper in stroomkabels, tot asfalt op de weg en metaal in het spoor. De partijen streven er naar om daar zo veel mogelijk van her te gebruiken.

ProRail, Rijkswaterstaat, Allinader en Madaster beginnen met een leeromgeving en willen uiteindelijk een online materialenbibliotheek inrichten, die hergebruik sterk moet vereenvoudigen. Als bekend is welke materialen in een brug of spoorproject zijn gebruikt en welke eigenschappen die hebben, dan kunnen opdrachtnemers en -gevers die eenvoudiger hoogwaardig hergebruiken. Dit draagt bij aan het doel van de overheid om in 2050 een geheel circulaire economie te hebben. In een circulaire economie worden grondstoffen steeds weer opnieuw gebruikt zonder dat ze waarde verliezen.

Leeromgeving

De initiatiefnemers beginnen met de leeromgeving om in de praktijk meer ervaring op te doen met het vastleggen van gedetailleerde informatie over materialen. ProRail, Rijkswaterstaat en Alliander werken hierbij samen met Madaster die ervaring heeft met het publiek maken van informatie over bouwmaterialen in de vastgoedsector.

De leeromgeving zal bij een aantal infrastructurele projecten worden gebruikt. De projecten omvatten diverse categorieën infrastructuur, waaronder wegen, waterwegen, spoorwegen en kabels. De projecten vinden waar mogelijk plaats in samenwerking met overheden, aannemers en adviesbureaus om zoveel mogelijk ervaring en kennis op te doen.

Infra-seminar

Het doel is om uiteindelijk tot een online bibliotheek of kadaster te komen van gebruikte materialen in infraprojecten. Die wordt voor andere opdrachtgevers en -nemers toegankelijk. Zij kunnen dan nagaan in welke projecten bepaalde materialen zijn gebruikt. Dit brengt hoogwaardig hergebruik binnen handbereik. In mei 2018 worden de ervaringen met de leeromgeving gepresenteerd tijdens een Madaster Infra-seminar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.