Thalys, ERTMS, foto: INEA, Europese Commissie

Voortgangsrapportage ERTMS uitgesteld vanwege audit

De publicatie van de voortgangsrapportage van het programmabureau ERTMS is uitgesteld tot halverwege april, omdat het accountantsrapport van de Auditdienst Rijk (ADR) nog niet klaar is. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu had afgesproken de rapportage over de periode 1 juli tot en met 31 december uiterlijk op 1 april aan de Tweede Kamer aan te bieden. Dijksma wil echter de resultaten van het accountantsrapport over het ERTMS-programma afwachten voordat de voortgangsrapportage wordt verstuurd.

Dijksma schrijft in haar uitstelbrief aan de Tweede Kamer dat het “aannemelijk is dat er geen goedkeurende accountantsverklaring zal worden afgegeven over 2015”. “Ik hecht eraan inzicht te hebben in het oordeel van de ADR om te kunnen beoordelen of extra beheersmaatregelen nodig zijn voordat ik de voortgangsrapportage aan uw Kamer toestuur. De definitieve rapportage van de ADR is medio april gereed waarna ik uw Kamer beide rapportages zal toesturen”, aldus de bewindsvrouw.

Uitrol ERTMS

Begin dit jaar werd bekend dat de uitrol van het treinbeïnvloedingssysteem flinke vertraging oploopt. Het programmabureau ERTMS heeft aangegeven meer tijd nodig te hebben. Daarnaast spraken de accountants van de Auditdienst Rijk (ADR) de verwachting uit dat ze geen goedkeuring voor het project kunnen geven vanwege het ontbreken van een adequate programmabeheersing. Staatssecretaris Dijksma gaf eerder al aan dit een “een zorgelijke signaal” te vinden. Volgens de bewindsvrouw is het belangrijk dat het onlangs gestartte team programmabeheersing dit eerst goed op orde brengt.

Naar aanleiding van het uitstel van de uitrol gaf Dijksma aan dat er opnieuw naar de spoortrajecten uit de voorkeursbeslissing ERTMS wordt gekeken. Een ingewijde verklaarde vorige week tegenover SpoorPro dat het Europese systeem nu mogelijk wél op het baanvak Eindhoven-Venlo wordt geïnstalleerd. In de voorkeursbeslissing werd nog besloten om dat niet te doen.

Marieke van Gompel

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.