Zuiderkerk, Amsterdam

Uitreiking Brunel Awards op 15 oktober in Amsterdam

In de Zuiderkerk in Amsterdam worden op woensdag 15 oktober de prestigieuze ‘Brunel Awards 2014’ uitgereikt. De Brunel Awards zijn internationale aanmoedigingsprijzen voor opdrachtgeverschap in spoorwegarchitectuur en design. Zij zijn een belangrijke stimulans voor de esthetische kwaliteit, klantvriendelijkheid en duurzaamheid in de spoorwegarchitectuur.

De Brunel Awards Competitie wordt eens in de drie jaar georganiseerd door de Watford Group en Union International de Chemin de Fer (UIC). ProRail, NS, Movares, Arcadis en Spoorbouwmeester ondersteunen deze editie ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van het Nederlandse spoor en de 125e verjaardag van station Amsterdam Centraal.

Jury

De jury van de Brunel Awards staat dit jaar onder voorzitterschap van rijksbouwmeester Frits van Dongen. Volgens Van Dongen hebben de Brunel Awards grensoverschrijdende belang. “Het stimuleert de kwaliteit van alle vormen van spoorarchitectuur in de hele wereld.”

De Brunel Awards Competitie kent de categorieën stationsgebouwen, industrieel ontwerp, grafisch ontwerp en kunst, technische infrastructuur en omgeving en rijdend materieel. Daarnaast kent de competitie een ‘Overall Jury Award’ voor de organisatie of het land dat de beste resultaten heeft bereikt in ten minste drie van de vier categorieën. Er zijn bijna 100 inzendingen ingestuurd uit 14 landen, niet alleen uit Europa, maar ook uit Japan en de Verenigde Staten.

Watford Conferentie

De internationale prijzen zijn vernoemd naar Isambard Kingdom Brunel (1806 – 1859), een beroemde Britse spoorarchitect die de Great Western Railway heeft ontworpen en gebouwd.

De prijsuitreiking vormt de start van de Watford Conferentie, een internationaal forum voor deskundigen die als ontwerper, manager of architect werkzaam zijn voor de spoorsector. De Watford Group heeft leden in ruim twintig landen op 4 continenten. Ze komen jaarlijks bijeen om ideëen en best practises uit te wisselen. Dit jaar zijn ProRail en NS gastheer van de Watford Conference, mede ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van het Nederlandse spoor en de 125e verjaardag van station Amsterdam Centraal.

Prijsuitreiking

De Brunel Awards worden op woensdag 15 oktober om 13.00 uur uitgereikt in de Zuiderkerk in Amsterdam.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.