Staatssecretaris, Wilma Mansveld

Mansveld omarmt aanvalsplan KNV Spoorgoederenvervoer

Staatssecretaris Wilma Mansveld omarmt het aanvalplan van KNV Spoorgoederenvervoer en zal hierover met de branchevereniging in gesprek gaan. Dat zei ze donderdag tijdens de KNV nieuwjaarsreceptie. KNV Spoorgoederenvervoer kondigde in november vorig jaar aan met een aanvalsplan te komen om de concurrentiepositie van Nederland in het spoorgoederenvervoer terug te winnen.

Mansveld onderkent dat de positie van spoorgoederenvervoerders is verslechterd door veranderde regelgeving en bijvoorbeeld het verdwijnen van het belastingvoordeel op brandstof. Welke maatregelen er genomen zullen worden om de concurrentiepositie van de sector te verbeteren, kon ze nog niet zeggen. “Ik heb de boodschap van het aanvalsplan begrepen. Ik zal hier met KNV over in gesprek gaan.”

Concurrentiepositie

KNV wil in het aanvalsplan de concurrentiepositie van het Nederlandse spoorgoederenvervoer vaststellen en maatregelen opnemen die ervoor zorgen dat Nederland haar positie op de markt terugwint. KNV denkt daarbij aan toekomstige ontwikkelingen in de gebruiksvergoedingen, de benutting van spoorcapaciteit en wet- en regelgeving. Belemmeringen moeten daarbij worden weggenomen, zodat een duurzame groei mogelijk is.

Wat betreft het openbaar vervoer benadrukte de staatssecretaris het belang van een nauwere samenwerking tussen overheden, stads- en streek vervoersbedrijven, NS en Prorail.

Internationale benadering

Mansveld riep KNV-leden op om samen met haar aan de slag te gaan de samenwerking te bevorderen. “Bij tegenwind moet je harder trappen”, stelde de bewindsvrouw. Volgens haar is dit het devies voor 2013.

KNV-voorzitter Pieter Hofstra merkte op dat vervoersonderwerpen nog te vaak nationaal benaderd worden, terwijl vervoerders voornamelijk internationaal opereren. Over de onvermijdelijke bezuinigingen zei Hofstra: “Het is nu bij uitstek tijd voor creatieve oplossingen en creatieve vormen van samenwerking. KNV is daar klaar voor.”

Toewijding en vakmanschap

Mansveld weest met betrekking tot de taxisector op de aanzienlijke vorderingen die zijn gemaakt bij straattaxi’s in de grote steden en noemde 2013 als het jaar van de waarheid voor de boordcomputers. Verder prees ze de touringcarsector om haar enorme toewijding en vakmanschap.

Lees ook: Aanvalsplan voor concurrentiepositie spoorgoederenvervoer

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Mansveld omarmt aanvalsplan KNV Spoorgoederenvervoer”

Tram Plus|31.01.13|14:54

Een flink deel kan na enige aanpassing aan personenmaterieel door dit personenmaterieel meegenomen worden. Je krijgt dan de GmP (Goederentrein met Personenvervoer) of omgekeerd.

http://klimaatkombi.nl/Voeding/IJssellijn-stations.html

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.