ECO-dwarsligger

Veiling duurzame dwarsligger voor goede doel

Spoorbedrijven kunnen vanaf 30 januari een bod uitbrengen op de eerste drieduizend ECO-dwarsliggers. De opbrengst gaat naar een project tegen houtkap in het Braziliaanse Amazonegebied. Spoorbedrijf Voestalpine Railpro is initiatiefnemer van de veiling voor het goede doel. De veiling sluit op 1 februari.

Bij de productie van de ECO-dwarsligger is de CO2-emissie minimaal 20 procent lager dan bij de NS90 dwarsligger die nu doorgaans in het spoor wordt gebruikt. De nieuwe dwarsligger is goedgekeurd door ProRail en mag daardoor overal in het Nederlandse spoor worden toegepast.

Duurzaam

Voestalpine Railpro heeft de ECO-dwarsligger samen met spoorbedrijven Bonder Recycling en Overslag, Spanbeton en De Meteoor gemaakt. Spanbeton en De Meteoor zijn beide producent van de dwarsligger en Bonder Recycling levert de gerecyclede ballast. De toepassing van deze nieuwe dwarsligger draagt bij aan een beter milieu, omdat deze op een duurzame manier is geproduceerd.

Oude spoorwegballast uit de spoorbaan wordt bewerkt en hergebruikt als toeslagstof in de betonnen dwarsligger. Het toegepaste hoogoven-cement bestaat uit restmateriaal dat vrijkomt bij de productie van staal en heeft daardoor als cementsoort een veel lagere CO2-emissie dan andere cementsoorten. De ECO-dwarsligger wordt van deze twee producten gemaakt. Bij de productie van deze materialen is de CO2-uitstoot een stuk lager dan bij een NS90 dwarsligger.

Opbrengst veiling

De veiling sluit op 1 februari en de winnaar van de veiling mag zich de ‘groenste spoorbouwer’ van Nederland noemen. De opbrengst gaat naar Sky Rainforest Rescue en het WNF. Zij willen een miljard bomen in het Braziliaanse Amazonegebied beschermen tegen houtkap.

De veiling is te volgen op de Facebook-pagina van Voestalpine Railpro.

Lees ook: Afvalstof ProRail waardevolle grondstof voor hergebruik

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.