Smart phone, gsm

ProRail: geen rechtszaak over mobiele datafrequenties

ProRail ziet voorlopig af van juridische stappen tegen Agentschap Telecom dat onder het ministerie van Economische Zaken valt. De spoorbeheerder gaat eerst met het ministerie in gesprek. ProRail had een rechtszaak aangespannen tegen het agentschap om de voorwaarden van de frequentieveiling van mobiele datafrequenties op 31 oktober aan te passen. De spoorbeheerder vreest dat veranderde mobiele datafrequenties het communicatienetwerk voor treinen GSM-R verstoren.

ProRail is inmiddels in gesprek met het ministerie van Economische Zaken en stelt dat er tijdens dit overleg geen juridische stappen worden ondernemen. “Beide partijen streven naar een oplossing waarbij zowel het publiek belang van een veilig en betrouwbaar spoor centraal staat als het belang van een goede ontwikkeling van de telecomsector”, aldus de verklaring van ProRail.

Veiligheid in gevaar

Agentschap Telecom organiseert op 31 oktober een grote frequentieveiling waarbij bestaande en nieuwe frequenties voor mobiele netwerken worden geveild. ProRail vreest dat met de uitgifte van nieuwe frequenties en het anders gebruiken van bestaande frequenties storingen kan veroorzaken op GSM-R. Daarmee zou de veiligheid op het spoor in het geding zijn.

GSM-R is een geavanceerd communicatienetwerk van de treindienstleiding en machinisten. Ook wordt het voor alarmoproepen bij calamiteiten gebruikt.

Lees ook: Veiligheid spoor in gevaar door toename mobiel verkeer

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.