Delen van spoor onklaar gemaakt in grensgebied Oekraïne en Belarus

In het zuiden van Belarus zijn delen van het spoor onklaar gemaakt, om zo de bevoorrading van Russische legereenheden via dat land te verhinderen. Dat zegt Franak Viacorka, adviseur van de Belarussische oppositieleider Sviatlana Tsikhanouskaya.

Volgens Viacorka hebben medewerkers van Belaroeskaja Tsjyhoenka, de nationale spoorwegmaatschappij, sabotageacties uitgevoerd. Vorige week riep de Oekraïense regering de eigen bevolking ook al op om op strategische plekken het spoor onklaar te maken om Russische bevoorrading en troepenbewegingen dwars te zitten.

Tot op heden vervullen de spoorwegen een sleutelrol in de oorlog, vooral in positieve zin. Via het spoor komen hulpgoederen het land in, terwijl treinen Oekraïense vluchtelingen het land uit helpen. Dat is niet zonder risico, bleek onlangs uit een reportage van CNN. Er zouden al zeker 33 medewerkers van het nationale spoorbedrijf zijn omgekomen. Het management van het bedrijf is voortdurend op pad, om uit de handen van de Russen te blijven.

Lees verder:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.