Wilde bloemen, foto: ProRail

Wilde bloemen op zeven stations moeten insecten en vogels aantrekken

Foto: ProRail

In opdracht van ProRail en NS is bij zeven stations een paar duizend vierkante meter grond ingezaaid met bloemrijke bijenmengsels. De spoorbedrijven willen de stations en hun omgeving groener maken om insecten en vogels te trekken en de biodiversiteit te stimuleren. Dat melden de bedrijven donderdag op Nationale Zaaidag.

Langs het spoor bij de ingang van onder andere de stations Eindhoven Strijp, Bodegraven en Dordrecht Stadspolder is de grond ingezaaid met bijenmengsels. Om te zorgen dat de zaden blijven liggen op de schuine en steile taluds is een speciaal mengsel van compost, bindmiddel en bloemenzaad gebruikt.

Hydroseeding

De taluds zijn ingezaaid met de hydroseeding-techniek, waarbij de grond wordt bedekt met een groen laag. Dit zorgt ervoor dat de zaden op de schuine ondergrond niet wegwaaien of -regenen. Het is een volledig biologisch mengsel van bindmiddel, bloemmengsel, kiemversneller en meststof.

Hydriseeding bij een station, foto: ProRail

Biodiversiteit

Reinout Wissenburg, manager duurzaamheid bij ProRail: “De spoorinfrastructuur biedt veel ruimte voor het versterken van de biodiversiteit. Het inzaaien van bijvoorbeeld bermen en taluds creëert een nieuw en gezond leefgebied voor talloze insectensoorten.”

Martijn Tellmann, adviseur groenvoorziening bij NS: “Straks bloeien er allemaal inheemse bloemen en kruiden zoals Duizendblad, Wilde bertram en Bolderik. In juni komen de eerste bloemen op. Het kan nog wel even duren voordat alle planten en kruiden te zien zijn. Sommige kruiden verwachten we pas over een jaar.”

Hier vind je meer informatie over Nationale Zaaidag.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Wilde bloemen op zeven stations moeten insecten en vogels aantrekken”

Michiel de Wijs|23.04.21|10:21

En wie mag die beestjes weer van de voorkant van de trein afpoetsen?…..

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.