Station Naarden-Bussum

Station Naarden-Bussum ondergaat renovatie

foto: Wikipedia commons media

Aannemer Dekker Bouw & Infra start op vrijdag 9 april met de renovatie van de gevel en zijvleugels van het monumentale stationsgebouw van Naarden-Bussum. Dit in opdracht van NS en ProRail. Naar verwachting is de renovatie in april volgend jaar afgerond. Vanaf dat moment zijn de ruimtes in de zijvleugels ook beschikbaar voor verhuur.

Het stationsgebouw is een ontwerp van ir. H.G.J. Schelling en werd in 1926 geopend. De laatste grote verbouwing van station Naarden-Bussum dateert van 2019. Toen werd het aantal sporen teruggebracht van zes naar twee en verviel het eilandperron. Het station kent nu alleen nog zijperrons.

Gefaseerd

De overlast voor reizigers en bewoners tijdens de renovatie is volgens NS en ProRail beperkt, omdat het meeste werk plaatsvindt buiten de looproutes van de reizigers. Er wordt zowel buiten als binnen gefaseerd gewerkt. Dit betekent dat er steeds op andere plaatsen hekken worden neergezet om enerzijds de werkzaamheden af te schermen en anderzijds de overlast voor de reizigers tot het minimum te beperken.

Er zijn de afgelopen tijd al veel werkzaamheden verricht aan het station. Zo is er vorig jaar een nieuwe doorgang gemaakt bij de AH to go richting perron 1. Dit perron is tevens verbreed en opnieuw ingericht. Ook is de stationshal inmiddels voorzien van een nieuwe vloer.

Fietsenstalling

Daarnaast zijn er plannen om het station beter toegankelijk te maken voor reizigers door een nieuwe toegang te creëren aan de westzijde (nu de achterzijde) van het station. Dit zorgt ervoor dat reizigers makkelijker en sneller de perrons en de uitgangen kunnen bereiken. Bij deze toegang komt een nieuwe fietsenstalling en een plein voor Kiss & Ride.

Ook komt er een nieuw P+R terrein met kentekenherkenning en plek voor 97 auto’s, waaronder vier plekken met laadpunten voor elektrische auto’s. De voorbereidende werkzaamheden voor het P+R terrein zijn inmiddels gestart. De verwachting is dat het P+R terrein deze zomer klaar is. Na de zomer begint ProRail met de aanleg van de Kiss & Ride, fietsenstalling, nieuwe westelijke toegang en aanleg van groen. Al deze werkzaamheden zullen naar verwachting juni 2022 zijn afgerond.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.