VolkerRail gaat spoorboog Hoogeveen verleggen

VolkerRail gaat de komende anderhalf jaar voor ProRail aan de slag met het spoor bij Hoogeveen. De zogeheten spoorboog wordt daar voor een deel afgesneden, zodat de treinen op snelheid kunnen blijven rijden en de dienstregeling in het noorden van het land gestroomlijnd kan worden.

Op dit moment moeten treinen voor de spoorboog Hoogeveen vaart minderen tot 80 kilometer per uur. De boog wordt daarom een stuk afgesneden en maximaal dertig meter verlegd. Zodra de treinen op snelheid kunnen blijven rijden, kan de dienstregeling daarop aangepast worden.

Dit moet de aansluitingen voor reizigers verbeteren en het overstappen eenvoudiger maken. Dat geldt voor zowel het aanrijden vanuit Zwolle ten zuiden van Hoogeveen als vanuit Groningen ten noorden van de plaats.

De komende periode staat in het teken van de voorbereidende werkzaamheden, die vervolgens na de zomer van start zullen gaan. Tussen maart 2022 en mei 2022 moeten reizigers rekening houden met hinder. Er worden dan bussen ingezet. De werkzaamheden moeten in december 2022 afgerond zijn.

Ook werkzaamheden naast het spoor in Hoogeveen

Niet alleen wordt er aan het spoor gewerkt, tevens worden er maatregelen genomen om de veiligheid van de spoorwegovergang Toldijk/Pesserstraat in Hoogeveen te verbeteren. Daar wordt het fietsverkeer van het autoverkeer gescheiden.

Daarnaast worden geluidsmaatregelen genomen ter hoogte van De Holtmaden in het noordoosten van Hoogeveen. Op die locatie worden raildempers geplaatst, terwijl even verderop bij Het Hoge Holt een geluidsscherm komt.

De geplande werkzaamheden bij Hoogeveen vormen onderdeel van het zogeheten spoorplan Noord-Nederland, waarmee de reismogelijkheden richting Zwolle, Leeuwarden en Groningen verbeterd moeten worden.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

2 reacties op “VolkerRail gaat spoorboog Hoogeveen verleggen”

DenB|30.03.21|20:11

Zorg eerst a.u.b. eens voor een treinverbinding Hoogeveen naar Emmen. Veel Hoogeveners moeten naar ziekenhuis in Emmen tegenwoordig. Zonder auto, geen enkele mogelijkheid er fatsoenlijk te komen. Stop daar geld in, i.p.v. zo’n dure korte omlegging. Hebben de reizigers in Drenthe meer aan.

A C F Sierts|01.04.21|22:28

DenB: een spoorverbinding tussen Hoogeveen en Emmen is een illusie. Spoor is gruwelijk duur, en nieuw spoor is nog veel duurder. Bus is de enig reele optie. Bovendien ook een stuk praktischer voor wat betreft het kunnen stoppen voor de deur van het ziekenhuis, me dunkt.

Het 2x per uur per richting niet meer hoeven afremmen (en weer optrekken!) scheelt niet alleen rijtijd, maar ook een ENORME hoeveelheid electrische energie. 4x p/u, elke dag opnieuw. Dat maakt deze investering zeer rendabel !

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.