NS-treinen rood sein treinstation Dordrecht

Vergunning ProRail voor station Dordrecht ter discussie

De Raad van State gaat waarschijnlijk de omgevingsvergunning voor activiteiten van ProRail op het emplacement bij het station van Dordrecht aanpassen. Een van de rechters van de Raad gaf daarvoor afgelopen week aanwijzingen tijdens een hoger beroep dat door ProRail bij de Raad was ingesteld.

De kwestie draait om de eis van de gemeente Dordrecht om wagons met voor de omgeving gevaarlijke stoffen niet te lang op het emplacement te laten staan. Daarbij werd ook een tijdsduur van vier uur maximaal aangegeven. Verder mogen wagons die gevaarlijke stoffen hebben vervoerd, daar alleen langer geparkeerd staan (in ‘overstand’) als ze leeg zijn en gereinigd.

Doorgaand vervoer

Volgens ProRail gaat het allemaal om doorgaand vervoer en daarover heeft de gemeente als eigenaar van het emplacement niets te zeggen. De opgelegde voorschriften zouden daarom overbodig zijn en onnodig belastend.

De Rotterdamse rechtbank oordeelde dat ProRail te kort door de bocht gaat. Zo constateerde de rechtbank dat ProRail in zijn vergunningaanvraag voor gebruik van het emplacement zelf onduidelijkheid heeft geschapen. Voor de gemeente Dordrecht was dat onder meer de reden om de voorschriften op te stellen. Om onduidelijkheid en discussie uit te sluiten. De Raad constateerde dit ook en gaf het advies aan ProRail om de begrippen voor de activiteiten op het emplacement meer te verhelderen.

Onnodige voorschriften

Overigens vindt de Raad niet dat de gemeente ProRail heeft opgescheept met onnodige voorschriften. De eis van de gemeente om wagons met gevaarlijke stoffen daar niet te lang te laten staan, kan er bij de Raad wel in. Of daarvoor een tijdsduur van vier uur (los gezien van versperringen of calamiteiten) moet gelden, is nog onzeker. De Raad lijkt meer te koersen op het verhelderen van de activiteiten op het emplacement. Zijn die activiteiten onderdeel van doorgaand vervoer (en daarmee vergunningvrij) of niet.

De uitspraak wordt binnen enkele maanden verwacht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Adrie van der Wel

Adrie van der Wel is freelance journalist en schrijft voor meerdere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.