fietsenstalling Tilburg

NS en ProRail openen nieuwe fietsenstalling station Tilburg

Aan de noordkant van station Tilburg is dinsdag een nieuwe fietsenstalling geopend die plaats biedt aan 3.900 fietsen. Met de opening van de nieuwe stalling kan binnenkort ook de bouw en verbouw van de bestaande stalling van start aan de centrumkant van het station. Met het hele project is een investering gemoeid van zo’n 20 miljoen euro. 

Aannemer Dura Vermeer startte in opdracht van ProRail, NS en de gemeente in april 2019 met de bouw van de nieuwe stalling. Architectenbureau Cepezed was verantwoordelijk voor het ontwerp en koos voor een stalen frame met veel glas. Het dak is begroeid met sedum, vetplantjes die een deel van de regen opvangen. Tijdens hoosbuien raken de riolen zo minder snel overbelast. Daarnaast hebben de plantjes een isolerende werking.

De stalling telt 3.900 fietsparkeerplaatsen. Er zijn rolbanden, er is een fietsenmaker en alle rekken zijn voorzien van QR codes waarmee reizigers hun fiets digitaal terug kunnen vinden. Ook staan er OV-fietsen voor de verhuur.
Nu de noordelijke stalling klaar is, wordt zo snel mogelijk gestart met de bouw van een stalling aan de centrumzijde. Hier is ruimte voor nog eens 3.400 fietsen. De bouw hiervan is naar verwachting gereed in 2021. Samen bieden beide stallingen dan plaats aan bijna 7.500 fietsen en 200 OV-fietsen.

Met de stallingen is een investering van circa twintig miljoen euro gemoeid. Dat geld is afkomstig van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant.

Sinds 2000 zijn er landelijk bijna 450.000 fietsplaatsen nieuw gebouwd en gemoderniseerd op ruim 400 stations. Het aantal stallingsplaatsen is nu zo’n 500.000 en groeit de komende jaren – afhankelijk van beschikbare co-financiering – verder naar 600.000 in 2025.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.