Een spoorwegovergang aan de Heukelomseweg in Heukelom, foto: ProRail

Fietser komt om bij aanrijding met trein op overweg in Heukelom

Een fietser is op zaterdagochtend rond half tien op een bewaakte spoorwegovergang in Heukelom om het leven gekomen bij een aanrijding met een passagierstrein. Dat meldt spoorbeheerder ProRail. Het gaat om een overweg die beveiligd is met bomen, bellen en lichten. De politie onderzoekt hoe het ongeluk kon gebeuren. 

Volgens een politiewoordvoerder zijn er geen aanwijzingen waaruit blijken dat de overweg in storing was. Om de toedracht van het ongeluk te achterhalen zijn camerabeelden bij spoorvervoerder NS opgevraagd. ProRail meldt dat het sinds 1976 (de start van registratie van ongelukken op overwegen) drie keer is voorgekomen dat er een ongeluk gebeurde op deze spoorwegovergang. Daarbij gaat het om een dodelijk ongeluk, een ongeluk met een zwaargewonde en een ongeluk, waarbij iemand lichtgewond raakte.

Woordvoerder René Vegter: “Deze drie ongelukken gebeurden echter nog in de tijd dat de overweg alleen nog was uitgerust door een Automatische Knipperlicht Installatie (AKI). Dit is het eerste ongeluk dat er is gebeurd sinds het een AHOB (Automatische Halve Overwegbomen, red.) is.”

Aanrijding

Door de aanrijding strandden drie treinen, waarvan er twee zelfstandig konden wegrijden. De ongeveer honderd reizigers van een derde trein werden door incidentenbestrijders van ProRail geëvacueerd. De trein die bij het ongeval betrokken was bleef het detectiesysteem van een andere overweg, aan de Heukelomseweg in Oisterwijk, activeren. “Doordat de trein een lange remweg heeft, kwam deze in het detectiegebied van een andere overweg tot stilstand. Daardoor activeerde hij deze overweg, waardoor deze in storing kwam te staan.” Vanwege de storing bleef de overweg lange tijd in storing staan.

Vanwege de aanrijding was er lange tijd geen treinverkeer mogelijk tussen Tilburg en Oisterwijk. Vanaf 13.30 uur kon het treinverkeer weer worden hervat. ProRail zette BOA’s in om de orde en veiligheid te handhaven.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.