Jambes intelligente afsluiting voor spoorlopers, foto: Infrabel

Infrabel bestrijdt spoorlopers met sensoren en camera’s op hekken

Infrabel heeft maandag in Jambes op het spoortraject tussen Namen en Dinant in België een intelligente afsluiting officieel in gebruik genomen. Dit hekwerk, dat is uitgerust met sensoren en een bewakingscamera, moet ervoor zorgen dat het aantal spoorlopers op deze hotspot verder afneemt.

Infrabel startte in juni van dit jaar met een proef met de intelligente afsluitingen bij Jambes. Dit had als resultaat dat het aantal overtredingen flink is afgenomen. Spoorlopen is een groot probleem in België en ook in andere Europese landen. In ons buurland kwamen sinds het begin van het jaar al drie mensen om en raakten drie personen zwaargewond, omdat ze over sporen liepen waar dat verboden was.

Intelligente afsluitingen

De intelligente afsluitingen zijn ontwikkeld door een Frans beveiligingsbedrijf dat gespecialiseerd is in omheiningen. Het systeem bestaat uit sensoren die om de 2,5 meter op een omheining zijn bevestigd en een speciale bewakingscamera op een hoge paal.

Wanneer iemand de omheining probeert te beschadigen of erop te klimmen, registreren de sensoren schokken. Daarop treedt de bewakingscamera in werking en richt zich op de plek waar de schok is gedetecteerd. De medewerkers van het controlecentrum waar het signaal binnenkomt kunnen de situatie direct bekijken en zo nodig beveiligers of de politie inschakelen.

Overtredingen

Na installatie van de intelligente afsluiting in juni registreerde de bewakingscamera nog maar vijf spoorlopers en twee pogingen van mensen om het spoor bij Jambes over te steken. Voor de installatie van het systeem waren er tot 120 meldingen per jaar. Tijdens de testfase werd de gevoeligheid van de sensoren, die met meetapparatuur werken, correct afgesteld. Daardoor werd het aantal valse alarmen verminderd.

Tekst loopt door onder foto.Jambes intelligente afsluiting voor spoorlopers, foto: Infrabel

Positieve resultaten

Vanwege de positieve resultaten is het systeem in Jambes nu operationeel. Infrabel bekijkt nu of het project ook op andere plekken met veel spoorlopers kan worden uitgerold. De federaal minister van Mobiliteit François Bellot heeft daarvoor geld vrijgemaakt. De kostprijs van het systeem van de in totaal 600 meter aan afsluitingen in Jambes bedraagt rond de 60.000 euro.

In Jambes steken veel mensen de sporen over om van hun woning naar het stadscentrum te gaan. Veel buurtbewoners kiezen volgens Infrabel voor deze gevaarlijke, kortere weg in plaats van de overwegen vlak in de buurt te gebruiken. In de afgelopen tien jaar zijn hier al drie mensen bij omgekomen.

Spoorlopen ontmoedigen

Infrabel plaatste in 2015 hekken om het spoorlopen te ontmoedigen. Daardoor nam het aantal spoorlopers af, maar vond er ook vandalisme plaats. Daarbij werden bijvoorbeeld afsluitingen doorgeknipt of volledig doorgebroken. Technische ploegen van Infrabel moesten daardoor de laatste jaren gemiddeld om de twee weken ter plaatse gaan om de schade te herstellen. Vandaar dat er is gekozen om op deze hotspot de intelligente afsluitingen te gaan testen.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Infrabel bestrijdt spoorlopers met sensoren en camera’s op hekken”

general mobil|24.10.19|11:47

Dat is mooi.
Maar zoals in Nederland worden ook spoor werkers op gesloten.
En voldoet de veiligheid eisen dus niet meer.
Als wij als veiligheid personeel de ri&e moeten goed keuren .
Kunnen we voor 80 procent de boel af keuren.
Dus heel mooi.
Maar kost heel veel geld.
Maar zal niet afdoende werken.
Niet voor spoor lopers.
En zeker niet voor het personeel.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.