Passerende goederentrein station Breda

Symposium over maatregelen tegen trillingen en geluid spoorvervoer

In een ideale wereld is spoorvervoer mogelijk zonder geluid en trillingen. Maatschappelijke acceptatie van hinder en overlast neemt verder af als het geluid of de trilling ‘vermijdbaar’ is. De klachten hierover nemen immers toe, mede door de groei van het spoorvervoer, de verdichting langs en het overbouwen van het spoor. Railforum brengt op 9 oktober tijdens een symposium partijen samen om betere maatregelen te nemen.

Maatregelen gericht op de interfaces van infra en materieel zijn veel beter dan achteraf zaken ad hoc herstellen wat vaak veel duurder is. “Soms worden logisch lijkende maatregelen uitgevoerd die helemaal niet, of veel te beperkt werken zoals dempers, smeermiddel of schermen. Soms werken maatregelen zelfs averechts. Dus willen we ook van elkaar leren als iets niet werkt”, aldus Railforum.

Kennisdeling

Experts van onder andere DGMR, ProRail en TU Delft wisselen tijdens het symposium hun kennis en ervaringen uit. Dagvoorzitter Christel Mourik leidt de middag tot de best mogelijke acties ter voorkoming van geluid en trillingen te komen.

Het symposium van Railforum richt zich op het geluid en trillingen van rails, kruisingen en wissels en in de bogen. Het doel is volgens het netwerkplatform om het bewustzijn te vergroten dat geluid en trillingen van spoorvervoer aandacht nodig heeft. Op de website van Railforum is meer informatie over het programma te vinden.

Lees ook:

SpoorPro houdt op 30 oktober ook een seminar over Trillingen en Geluid waar dieper wordt in gegaan op de gevolgen van spoortrilling en geluid voor omwonenden. Daarnaast gaan het ministerie van IenW, het RIVM en ProRail uitgebreid in op de aanpak die de overheid voor ogen heeft. Wat hebben de verschillende overheden en ProRail al gedaan om geluid en trillingen van het spoor aan te pakken en wat gaan ze in de toekomst doen? Ga naar de website van het SpoorPro seminar voor meer informatie.

Banner SpoorPro seminar Trillingen en Geluid

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.