Atlas Alstom ERTMS, foto: Alstom/C.Sasso

Vertrouwelijke ERTMS-documenten binnenkort openbaar

Vertrouwelijke documenten die ProRail tussen 17 mei en 6 juni onbedoeld online had gezet op de website van het programma ERTMS, worden binnenkort openbaar gemaakt. Dat meldt staatssecretaris Stientje van Veldhoven in een brief aan de Tweede Kamer. “Ik vind het van belang te voorkomen dat de openbaarmaking een negatief effect heeft op het gelijk speelveld om effectieve concurrentie te borgen”, aldus de bewindsvrouw.

De vertrouwelijke documenten werden tussen 17 mei en 6 juni tussen de 13 tot 21 keer gedownload van de website van het programma ERTMS.

Uit onderzoek van ProRail naar het effect van de openbaarmaking blijkt dat dit een negatief effect kan hebben op het gelijk speelveld. “Bij nadere analyse blijkt dat hoe langer sommige partijen de beschikking hebben over de documenten en andere niet, des te meer voordeel partijen mogelijk kunnen hebben in de voorbereiding van de aanbestedingen.” Van Veldhoven wil daarom de documenten zo snel mogelijk openbaar maken.

ERTMS-dossier

De documenten worden toegevoegd aan het ERTMS-dossier op de website van het programma ERTMS en op www.rijksoverheid.nl. Dit geldt ook voor het ‘Cybersecuritykader’. Het herstel van het gelijk speeldveld weegt hier volgens de staatssecretaris zwaarder dan “de algemene stelregel” dat documenten over cyberveiligheid niet worden gepubliceerd. Namen van personen en bedrijven zijn in de documenten weggelakt.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.