Kantoor ProRail Tulpenburgh Utrecht

ProRail genomineerd als ‘overheidsorganisatie van het jaar’

Hoewel het nog even duurt voordat ProRail ingelijfd wordt bij het ministerie als zelfstandig bestuursorgaan (zbo), maakt de spoorbeheerder nu al kans om verkozen te worden tot Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2019. ProRail staat met een op Planet Earth geïnspireerde ‘documentaire’ op de longlist van de verkiezing.

De jury hanteert als definitie dat iedere organisatie met een publieke functie en die hoofdzakelijk met publiek geld wordt gefinancierd, mee kan doen. ProRail wordt hoofdzakelijk gefinancierd met publiek geld via het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Diversiteit

De rode draad in de docu zijn de bewoners van de bewoners van de biotoop ProRail, waarin diversiteit het verschil maakt. In de film is het ‘ProRail van vandaag’ te zien. Dat is volgens de spoorbeheerder “een trotse organisatie met een duidelijk profiel waarin ruimte is voor vernieuwing en out-of-the-box-ideeën.”

Verder is er aandacht voor de samenwerking met de omgeving om hinder bij bouwprojecten te beperken. Ook komen het online Prestatiedashboard en de maatschappelijke rol van ProRail aan bod in de documentaire. Op 19 november wordt bekendgemaakt of de spoorbeheerder in de prijzen is gevallen.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “ProRail genomineerd als ‘overheidsorganisatie van het jaar’”

Arco Sierts|25.08.19|15:21

“ProRail een organisatie waarin ruimte is voor vernieuwing en out-of-the-box-ideeën”. Jazeker, dat klopt …

… zolang die vernieuwingen & ideeen maar 1) uit de eigen box komen en 2) binnen het bestaande systeemdenken passen. Of dat nou echt out-of-the-box-innovatie is?

Het feit dat “de rode draad in de docu zijn de bewoners van de biotoop ProRail” zegt ook iets over deze ‘biotoop’. Die is ondanks de interne cultuurverandering nog steeds in hoge mate systeemgericht ipv eindklantgericht

Arco Sierts|25.08.19|15:29

….overigens ben ik de eerste om te benadrukken dat ProRail grote verbeterslagen heeft gemaakt. Maar ga nou niet zoals NS te vroeg juichen & pronken, want hoogmoed komt voor de val. ProRail is er nog lang niet – en het onder de ambtelijke burocratie plaatsen zou best wel eens een snel einde aan alle positieve ontwikkelingen kunnen betekenen. Het is niet voor niks dat Pier Eringa z’n conclusies heeft getrokken.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.