Bouwmanager Stan Sontrop (links) krijgt de pictogram van station Tilburg overhandigd door kunstenaar Ivo van Leeuwen van TilburgSans.

Kroepoekdak station Tilburg na anderhalf jaar steigervrij

Sinds de zomer van 2017 stond het treinstation van Tilburg in de steigers vanwege een schilderbeurt van het karakteristieke ‘ Kroepoekdak’ . De in hout en staal uitgevoerde constructie uit 1965 werd de afgelopen anderhalf jaar onder handen genomen door de schilders van de Van der Ende Steel Protectors Group. Ook werd het glas in de lichtstraten vervangen waardoor de lucht en de wolken weer zichtbaar zijn. Dat meldt eigenaar ProRail.

Vanwege de aanwezigheid van Chroom 6 werd de werkruimte van de schilders helemaal afgeschermd en de vloer vloeistofdicht gemaakt. Het Kroepoekdak is een ontwerp van architect Koen van der Gaast uit 1965. De kap, die een monumentale status heeft, overspant het hele station. In 1991 werd er voor het laatst groot onderhoud aan gepleegd.

Fietsenstalling

Met het dak is nog niet de hele renovatie van het station afgerond. Zo zijn de voorbereidingen gestart voor de bouw van een nieuwe fietsenstalling aan de noordkant kant van het station die plaats moet bieden aan circa 3.900 fietsen. Deze maand gaat de schop de grond in. De stalling is in de loop van 2020 klaar.

Na de oplevering van de stalling aan de noordzijde, start ProRail met de bouw van een tweede fietsenstalling aan de kant van het centrum. Deze biedt plaats aan nog eens zo’n 3.600 fietsen. Verder werkt ProRail achter de schermen aan het ontwerp van een vierde perron.

Eigen pictogram

Het dak van het station heeft ook een eigen pictogram gekregen. Dat is ontworpen door de kunstenaars van het project TilburgSans. Zij maken een typografisch portret van de stad. De kunstenaars Ivo van Leeuwen en Sander Neijnens overhandigden maandag het eerste exemplaar aan bouwmanager Stan Sontrop.

Lees ook:

Renovatie Kroepoekdak station Tilburg gaat verder op steigers

Onderwerpen: ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.