Spoorwegovergang bij Hilversum, foto: Stefan Verkerk/ProRail

ProRail waarschuwt: let op in het donker bij spoorwegovergang

ProRail roept op tot extra alertheid in het donker, vooral bij spoorwegovergangen. Omdat de wintertijd zaterdag op zondagnacht is ingegaan, is het ’s avonds eerder donker. Dat zorgt tijdens de avondspits voor extra gevaarlijke situaties op de weg, maar ook op het spoor en bij overwegen.

Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat het ingaan van de wintertijd gepaard gaat met meer verkeersslachtoffers en ongevallen. Na het ingaan van de wintertijd, vindt van de ene op de andere dag een groter deel van de avondspits in het donker plaats. Het risico op ongevallen is hoger in schemer en donker dan bij daglicht, vooral voor voetgangers. ProRail wil daarom extra aandacht vragen voor de veiligheid op het spoor en bij overwegen.

Spoorwegovergang

De spoorbeheerder wijst erop dat een aankomende trein vaak harder rijdt dan wordt gedacht. Daarom moeten mensen die het spoor oversteken bij een overgang goed opletten.  “Soms lijkt het dat de overweg vrij is maar dan komt er tóch nog een trein van de andere kant aan. Neem geen extra risico bij het oversteken, want het negeren van de bellen en spoorbomen kan fatale gevolgen hebben.”

Lees ook:

ProRail verft overwegen geel om veiligheid te verhogen

Onderwerpen: ,

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “ProRail waarschuwt: let op in het donker bij spoorwegovergang”

Pat Rick|29.10.18|14:33

ProRail moet zelf eerst de spoorbomen in Budel repareren. Deze doen het af en toe niet wat leidt tot gevaarlijke situaties. Zie artikel Eindhovens Dagblad:
https://www.ed.nl/cranendonck-heeze-leende/spoorbomen-budel-schoot-gaan-niet-omlaag~a2289ec4/

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.