Spoorwegovergang bij Hilversum, foto: Stefan Verkerk/ProRail

‘Jongeren minder vaak betrokken bij ongelukken op overwegen’

Jongeren zijn minder vaak betrokken bij ongevallen op overwegen. Dat meldt spoorbeheerder ProRail op basis van eigen onderzoek. Jongeren onder de 20 jaar waren tussen 2008 en 2017 bij 11,5 procent van het aantal ongevallen betrokken. In de tien jaar daarvoor was dat nog 17,7 procent.

Ook de groep in de leeftijd tussen de 20 en 30 laat een duidelijke verbetering zien. In deze leeftijdscategorie was tussen 2008 en 2017 16,5 procent bij het totaal aantal ongelukken betrokken. In de tien jaar daarvoor was dat nog 22,1 procent. Sinds 1988 is er een dalende trend te zien in het aantal slachtoffers onder jongeren.

Ongevallen

Ook het totaal aantal ongevallen op overwegen is sterk gedaald, blijkt uit de cijfers. Tussen 1988 en 1997 vonden er nog 1435 ongevallen plaats. Tussen 2008 en 2017 is dat gedaald naar 417 in tien jaar. De afgelopen vijf jaar is het verder gedaald naar gemiddeld 30 per jaar.

ProRail voert al jarenlang campagnes waarmee de spoorbeheerder zich richt op jongeren, onder meer met de campagne Pazzup. Daarbij geeft het spoorbedrijf voorlichting en gastlessen op scholen dichtbij het spoor. Verder voeren incidentenbestrijders regelmatig controles uit bij diverse overwegen in Nederland.

Spoorwegovergangen

Verder saneert de spoorbeheerder overwegen waar het kan en vervangt ze op sommige plekken door een tunnel. Op andere plekken worden de spoorwegovergangen veiliger gemaakt. Nederland telt in totaal zo’n 1900 overwegen. Dertig jaar geleden waren er 3000 overwegen. vijfennegentig procent van de overwegen is beveiligd. Dat was dertig jaar geleden wel anders. Toen was 50 procent van alle overwegen onbeveiligd.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “‘Jongeren minder vaak betrokken bij ongelukken op overwegen’”

kees boer|18.07.18|22:56

Dit is een verheugende tendens

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.