opgeheven NABO Dalfsen

ProRail heft vier gevaarlijke overwegen op in Dalfsen

ProRail heeft deze week vier onbeveiligde spoorwegovergangen in Dalfsen opgeheven. In februari vorig jaar kwam op een van deze overgangen een hoogwerker in botsing met een passerende trein, die ontspoorde. De machinist van de trein kwam daarbij om het leven. Naar aanleiding van het ongeluk is ProRail in gesprek gegaan met de landeigenaar om de spoorwegovergangen op te kunnen heffen.

Het opheffen of aanpakken van deze overwegen doet ProRail in samenwerking met partijen, zoals het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, provincies en gemeenten. Soms worden omleidingen aangelegd en in andere gevallen wordt de overweg uit het spoor gehaald. Zo ook in Dalfsen, waar de overwegen uit het spoor zijn gehaald. “Heel mooi nieuws, want dit soort overwegen zijn niet meer van deze tijd,” zegt Eringa. “Deze landeigenaar geeft wat mij betreft het goede voorbeeld.”

NABO

Veel overwegen hebben spoorbomen, lichtsignalen en bellen, maar dat geldt niet voor alle overwegen. Deze spoorwegovergangen worden Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO’s) genoemd. Ze zijn vaak op afgelegen locaties te vinden, waar weinig mensen het spoor oversteken.

ProRail probeert zo snel mogelijk van alle NABO’s af te komen, door ze te verwijderen of door ze te beveiligen. Er gebeuren regelmatig ongelukken op deze overwegen. In april overleed een 19-jarige automobilist toen hij een onbewaakte overweg bij het Gelderse Aalten probeerde over te steken. Hij werd gegrepen door de passerende Arriva-trein die van Doetinchem op weg was naar Winterswijk en overleed ter plekke.

Programma

De spoorbeheerder is vorig jaar gestart met een programma om voor 2028 alle onbeveiligde overgangen te beveiligen of te sluiten. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft daar 25 miljoen euro voor vrijgemaakt. Er zijn nog meer dan honderd NABO’s in Nederland.

Lees ook:

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.