Een NS-trein op treinstation Utrecht Centraal

Sonja (83) ergert zich aan ‘betuttelend taalgebruik’ van ProRail

De 83-jarige treinreiziger Sonja Hartog schrijft in een open brief aan ProRail dat ze zich stoort aan het ‘betuttelend taalgebruik’ van de spoorbeheerder. ProRail is deze week met de campagne ‘Samen veilig onderweg’ gestart, waarin ouderen onder andere in een video tips en adviezen krijgen over hoe zij zich veilig op en rond de stations en de overweg kunnen bewegen.

“Hoe nuttig ook, dit filmpje had ook zonder problemen gebruikt kunnen worden bij een schoolreisje met een groepje kleuters”, schrijft ze in een open brief in tijdschrift Vrouw. Hartog vraagt zich verder af waarom het spoorbedrijf er voor heeft gekozen om de oudere reizigers te tutoyeren. “Waarom word ik aangesproken alsof ik 5 jaar oud ben?”

Oudere treinreizigers

In één van de filmpjes adviseert ProRail oudere treinreizigers om bij het nemen van de roltrap eerst de leuning vast te pakken en goed te kijken naar het opstapje. “Heel verleidelijk om even op je telefoon te kijken, maar kijk liever naar het afstapje”, zo waarschuwt de spoorbeheerder.

Hartog adviseert ProRail om te zorgen dat de stations en treinen echt seniorproof worden. “Veel mensen voelen zich tenslotte niet veilig in de trein. Voorzichtig in- en uitstappen is lang niet altijd mogelijk: ongeduldige medereizigers duwen je gewoon omver.” Ze stelt voor om de Spoorwegpolitie opnieuw in te voeren, te zorgen dat de liften werken en dat er voldoende zitplaatsen zijn voor de oudere passagier.

ProRail heeft inmiddels gereageerd op de open brief van Sonja en heeft haar uitgenodigd voor een gesprek waarin ze kan aangeven wat de spoorbeheerder de volgende keer ‘beter anders’ kan doen.

Bekijk hier de video uit de campagne ‘Samen veilig onderweg’:

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

4 reacties op “Sonja (83) ergert zich aan ‘betuttelend taalgebruik’ van ProRail”

Yozu Bruinsma|25.05.18|21:19

Ik reis 4 weken per jaar in Japans openbaar vervoer. Daar is het veel drukker maar je voelt je er nooit onveilig. Iedereen heeft daar respect voor ouderen. En als ze je helpen wordt niet ondertussen je portemonnee gerold. Hier is de kans groot dat je naast hufters of criminelen m/v zit. Banken worden gewoon naast je beklad of vernield. Etensresten op de grond gegooid. En zelfs als je er als oudere niets van zegt kan een afkeurende blik al genoeg zijn voor een doodsbedreiging.

Marc Volgers|28.05.18|22:29

@Yozu: die veiligheid is ook maar betrekkelijk. Als er aparte wagons voor vrouwen zijn vanwege aanranding geeft dat wel te denken.

Frans Appel|01.06.18|08:38

“waarin ze kan aangeven wat de spoorbeheerder de volgende keer ‘beter anders’ kan doen.”

Dit is al zo vaak gebeurt, maar er wordt nooit iets mee gedaan.
Trouwens, als het van de reiziger af moet komen, dan zitten er bij Prorail bepaalde mensen op de verkeerde stoel.

Aafke van der Ende|22.06.18|09:48

Vroeger zou de kop boven dit artikel ook geweest zijn: “Mevrouw Hartog (83) ergert zich aan ‘betuttelend taalgebruik’ van ProRail”. Als zij niet getutoyeerd wil worden, dan wil zij vermoedelijk ook niet bij haar voornaam genoemd worden door mensen die zij niet persoonlijk kent. Mijn vader van 80 zou er ook niet van gediend zijn.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.