Treinstation Tilburg NS-trein, foto: ProRail

Renovatie Kroepoekdak station Tilburg gaat verder op steigers

De schilder- en renovatiewerkzaamheden van het kenmerkende ‘Kroepoekdak’ van station Tilburg zijn verplaatst van het voorplein naar bovenop het stationsgebouw en de perrons. Er is een constructie gebouwd met steigers die ervoor zorgt dat de schilders veilig en afgeschermd kunnen werken, zonder dat de reizigers er veel hinder van ondervinden.

In opdracht van ProRail is vorig jaar gestart met de renovatie van het monumentale dak. De overkapping krijgt een duurzame behandeling door medewerkers van de Van der Ende Steel Protectors Group. Hout en staal zien er straks weer als nieuw uit en zijn voor jaren weer beschermd tegen slijtage en roest. Ook het glas in de lichtstraten wordt vernieuwd.

Werkzaamheden

Nu de werkzaamheden boven het voorplein bijna zijn afgerond, verplaatst het werk zich naar boven het stationsgebouw en de perrons. Daarbij is ervoor gekozen om van west naar oost te werken, meldt ProRail in een update over het project. De steigerconstructie zal zich dus geleidelijk in oostelijk richting verplaatsen. Vanwege de aanwezigheid van Chroom 6 wordt de werkruimte van de schilders helemaal afgeschermd en de vloer vloeistofdicht gemaakt. Zo kan er op een verantwoorde manier worden gewerkt en kunnen er bovendien ook geen oude verfresten naar beneden vallen.

Architect Van der Gaast heeft het Kroepoekdak in 1965 ontworpen. De kap, die een monumentale status heeft, overspant het hele station. In 1991 werd er voor het laatst groot onderhoud gepleegd. Om het in goede staat te houden, wordt het nu opnieuw onder handen genomen.

De werkzaamheden aan het dak duren nog tot eind 2018. Daarna worden er nog twee fietsenstallingen gebouwd. Ook wordt er een vierde perron gebouwd.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.