spoorwegovergang

Ouderen met rollator steeds vaker in problemen op overweg

Ouderen met een rollator of scootmobiel komen steeds vaker in de problemen bij een spoorwegovergang nu het treinverkeer steeds meer toeneemt. Wieltjes die klem komen te zitten in het spoor en ouderen die vallen wanneer zij het spoor willen oversteken zorgen voor gevaarlijke situaties. Dit jaar hebben omstanders al een aantal ouderen geholpen die in de problemen waren gekomen op een overweg. ProRail gaat daarom extra voorlichting geven aan ouderen geven.

Waar jongeren de signalen op overweg vaak negeren, raken ouderen sneller in paniek. ProRail gaat extra voorlichting geven om ouderen vertrouwd te maken bij oversteken van overwegen. Ook roept ProRail medeweggebruikers op om ouderen een handje helpen bij het oversteken van de overweg.

Veel van de problemen ontstaan volgens ProRail door dat ouderen niet weten hoe zij veilig met een rollator of scootmobiel een overweg kunnen oversteken. Doordat mensen die slecht ter been zijn zo snel mogelijk overweg oversteken komen zij door onhandigheid in de problemen. Ook worden de wieltjes van de hulpmiddelen steeds kleiner, waardoor deze in de rails vast komen te zitten.

Oversteekhulp

Om ouderen te helpen veilig over te steken maakt ProRail gebruik van een aantal technische hulpmiddelen. De spoorbeheerder doet een proef met een ‘oversteekhulp’ bij beveiligde overwegen, een soort stoplicht dat aangeeft of er nog voldoende tijd is om veilig over te steken.

Een oudere kan de oversteekhulp zelf activeren bij een overweg. Wanneer de voetganger groen licht krijgt, is er nog genoeg tijd om over te steken voordat er bellen beginnen te rinkelen. De ouderen heeft dan ruim de tijd de overweg rustig en veilig over te steken. Daarnaast installeert ProRail overwegbellen (de AnnA-bel) die bij druk verkeer harder en in stille situaties zachter kunnen rinkelen. Een geluidssignaal is dan niet te missen.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.