Dwergsein op emplacement Enschede, foto: ProRail

Duitse spoorbeveiliging geïnstalleerd op emplacement Venlo

Een aantal seinen op emplacement Venlo is sinds kort met het Duitse beveiligingssysteem Indusie uitgerust. Deze seinen waren al voorzien van het Nederlandse systeem ATB Vv, maar omdat er de komende jaren meer Duitse goederentreinen via Venlo over het spoor rijden is er besloten om een tweede beveiligingssysteem te installeren. Zowel ATB Vv als Indusie zorgen ervoor dat treinen automatisch tot stilstand worden gebracht na het passeren van een rood sein.

Venlo krijgt de komende jaren veel extra goederentreinen te verwerken vanwege de aanleg van het derde spoor in Duitsland tussen Emmerich en Oberhausen. Daardoor kunnen er minder goederentreinen van de Betuweroute gebruik maken en worden treinen deels omgeleid via de Brabantroute.

Spoorveiligheid

Vanwege de toenemende verkeersdrukte in Venlo heeft ProRail besloten de veiligheid te verbeteren door seinen aan Nederlandse zijde ook uit te rusten met het vergelijkbare Duitse systeem Indusie. Aan de Duitse zijde zijn ook een aantal seinen uitgerust met ATB Vv.

Door de seinen op emplacement Venlo uit te rusten met beide systemen kunnen volgens ProRail ook locomotieven worden toegelaten met alleen het Duitse beveiligingssysteem aan boord. “Wanneer een trein door een rood sein rijdt grijpt één van beide systemen in en zal de trein automatisch tot stilstand worden gebracht. Dat verkleint de kans op een botsing als gevolg van een STS-passage aanzienlijk”, aldus ProRail.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

3 reacties op “Duitse spoorbeveiliging geïnstalleerd op emplacement Venlo”

Pieter Michiels|30.06.16|14:12

Indusi (zonder e)

Antoine Berben|30.06.16|15:33

Een logische beslissing die kennelijk ook nog eens tijdig geïmplementeerd is kunnen worden. Als het allemaal blijkt te werken complimenten aan alle betrokkenen!

Ernst Jan de Jong|16.07.16|11:08

Wellicht een goed idee om voorlichting aan algemene media te geven over de (veilgheid van) ‘giftreinen’ ?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.