Zwolse Hanzeboog twintig centimeter langer door hitte

De stalen Hanzeboog in Zwolle is door het zomerse weer zo’n twintig centimeter langer. Sinds de opening van de brug in juni 2011 is de brug niet zo lang geweest. In vergelijking met een koude winterdag is het verschil dertig centimeter. Volgens ProRail is het ‘uitzetrecord’ van de Hanzebrug bijzonder, maar niet gevaarlijk voor de constructie. De kilometer lange spoorbrug kan tot negentig centimer groeien of krimpen. Door uitgezet spoor kunnen treinen wel hinder ondervinden.

De brug over de IJssel tussen Zwolle en Hattem heeft een markant ontwerp van aaneengesloten staal. Door de hitte zet de hele constructie uit. Een speciale vinding vangt deze groei op: de compensatielas. De Hanzeboog heeft er een complete installatie van.

Het zorgt dat het massieve deel van de brug aan een kant, op de oever in Zwolle, over teflon platen heen en weer kan schuiven op de pijlers. In Duitsland is dit concept al vaker toegepast in spoorbruggen, maar in Nederland is de Hanzeboog tot nog toe de enige.

Dwarsliggers

De compensatieinrichting zorgt ook dat het spoor op de brug het krimpende en weer groeiende verschil aan kan. Speciale ‘scharen’ zorgen ervoor dat de dwarsliggers nooit meer dan zestig centimeter uit elkaar liggen. Ook eindigen de spoorstaven van de brug in een lange punt van enkele meters.

Ze schuiven dan millimeter voor millimeter strak langs de spoorstaven op de oever. Als je langs de binnenzijde van de spoorstaven kijkt, zie je een rechte lijn. Dat is de lijn die de wielflens (de opstaande rand) van de treinwiel volgt om de trein in het spoor houden.

Auteur: Redactie

1 reactie op “Zwolse Hanzeboog twintig centimeter langer door hitte”

Geert Bijker|08.05.16|11:48

Ik neem aan dat er rekening mee is gehouden met het steeds heter worden in Nederland.in de zomers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.