Thalys, ERTMS, foto: INEA, Europese Commissie

Raad van State schorst gunning installatie ERTMS op Belgische spoor

Thalys, ERTMS, foto: INEA, Europese Commissie

De Raad van State heeft de toekenning van het contract voor de verdere installatie van het Europese veiligheidssysteem ERTMS Level 2 op het Belgische spoor geschorst. Dit contract is op 14 oktober gegund aan het consortium Siemens – Cofely Fabricom voor een bedrag van 510 miljoen euro.

Het consortium Alstom – VandenBergh – Engema – Stevens diende een bezwaar in tegen de gunning. De Raad van State heeft besloten om de toekenning van het contract aan THV Siemens – Cofely Fabricom te schorsen omdat “bepaalde technische karakteristieken van de aanbesteding zijn geëvolueerd tijdens het verloop van de procedure”.

Aanbesteding

De ERTMS Level 2-technologie, die deel uitmaakt van deze openbare aanbesteding, is een technologie in ontwikkeling. De kandidaten hebben prototypes voorgesteld die onderling te verschillend waren om een vergelijking te maken op basis van de gemeenschappelijke criteria. Daarom heeft Infrabel zijn eisen in het bestek verfijnd.

Infrabel zegt de beslissing te betreuren maar stelt akte van het feit te nemen dat de Raad van State “ondanks haar arrest de globale manier bevestigt waarop Infrabel de toekenning van dit extreem moeilijke en belangrijke contract voor de progressieve verbetering van de spoorveiligheid heeft georganiseerd”.

Toekenning contract

De Raad van State heeft Infrabel geadviseerd om de aanbesteding snel over te doen op basis van de laatste versie van het bestek. Infrabel hoopt om deze nieuwe procedure voor de toekenning van het contract voor de zomer van 2015 af te ronden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.