Baanwerkers, storm, schade, spoor, rails

Treinverkeer weer hervat na zuidwesterstorm

Het treinverkeer rijdt sinds dinsdag weer volgens de normale dienstregeling. Er ontstond maandag een chaos op het Nederlandse spoor doordat een zuidwesterstorm veel schade veroorzaakte. Amsterdam Centraal werd gesloten vanwege het extreme weer. In het westen en noorden van het land vielen diverse treinen uit doordat omgevallen bomen op het spoor en de bovenleiding waren terechtgekomen. ProRail en NS hebben maandag met man en macht gewerkt om de dienstregeling weer op orde te krijgen.

Honderden baanwerkers en brandweerlieden werden ingezet om de bomen en takken van de weg te halen en de schade aan het spoor te herstellen. Dinsdagochtend rond half vijf is ‘de laatste tak’ van het spoor gehaald en zijn de laatste inspecties uitgevoerd.

Treinen

Sommige treinen van de NS waren dinsdag nog wat korter of langer dan normaal. Dat had er mee te maken dat de vervoerder het niet is gelukt om maandagavond al het materieel weer op de juiste plek te krijgen.

Bij Warmond raakte een trein beschadigd door een omgevallen boom. Deze boom verbrijzelde de voorruit van het voertuig. In diverse plaatsen kwamen bomen en takken op het spoor en op bovenleidingen terecht. ProRail zette storingsdiensten en extra locomotieven in. Ook extra NS-medewerkers informeerden reizigers zo goed mogelijk in de treinen en op de stations.

Weeralarm

Op diverse plekken in het land ondervond het openbaar vervoer problemen. Zo legde GVB het tramverkeer plat vanwege de storm. Arriva haalde haar bussen in Friesland uit de dienstregeling. Ook de Thalys-treinen hadden last van het extreme weer. De vervoerder adviseerde reizigers die niet per se met hogesnelheidstrein hoefden te reizen om alternatief vervoer te zoeken.

Het KNMI gaf het hoogste weeralarm af voor extreem weer in het westen, midden en noorden van het land. In Amsterdam is een vrouw op de Herengracht overleden doordat zij werd geraakt door een omvallende boom. In Veenendaal kwam een man om als gevolg van de storm. Hij werd door een afgebroken tak geraakt en is later in het ziekenhuis overleden.

Machinist, trein, storm

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.