Boa's, ProRail, koperdieven

Koperdief aangehouden na korte achtervolging

Een koperdief is op donderdag 3 augustus op heterdaad betrapt langs het spoor in Brabant. Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van ProRail die ’s nachts op de uitkijk lagen, zagen dat de man koper wilde stelen en schakelden de politie in.

De dief probeerde nog weg te komen door een maïsveld in te lopen. De politie zette de achtervolging in met wagens en een helikoper. Na een zoektocht vonden zij de auto en de verloren laarzen van de dief. Even later konden ze hem arresteren.

Koperdiefstal

Koperdieven zorgen voor veel overlast op het spoor. Als er koperen onderdelen van het spoor (zoals bijvoorbeeld de kabels die stroom geleiden) gestolen worden, duurt het soms uren voordat het koper weer vervangen is. Al die tijd is er geen of zeer beperkt treinverkeer mogelijk.

Publieke en private partijen die te maken krijgen met koperdiefstal hebben de afgelopen jaren diverse maatregelen genomen om koperdiefstal tegen te gaan. Dit lijkt te werken, want in 2012 daalde het aantal diefstallen met 29 procent.

Maatregelen

ProRail zet ’s nachts boa’s in op risicoplekken langs het spoor om koperdieven te betrappen en ze vervolgens aan de politie te overhandigen. Naast de inzet van deze interventieteams watermerkt ProRail zijn koper met een DNA-spray. Het koper krijgt dan een unieke code waaruit kan worden vastgesteld wie de eigenaar is en van wel spoortraject en specifieke locatie het afkomstig is.

Ook wordt koper vervangen door aluminium. Dit gebeurt al op grote schaal. Ook worden hekken langs het spoor uitgebreid.

Lees ook:

Koperdiefstal op spoor opnieuw afgenomen

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.