Strukton Rail, logo

Strukton Rail: ongelukken door bezuinigingen op spooronderhoud


De bezuinigingen van ProRail op het spooronderhoud zullen leiden tot vertragingen en mogelijk tot ongelukken. Dat heeft Strukton Rail in een brandbrief aan de Tweede Kamer geschreven.ProRail heeft volgens de spooraannemer de prijzen van het onderhoud op 25 tot 40 procent van de huidige kosten vastgesteld. Strukton Rail wil dat alle aanbestedingen van het spooronderhoud inclusief de lopende procedure bij Amersfoort (PGO Eemland) voorlopig worden stilgelegd. 

Eerst moet er worden onderzocht wat een juiste, haalbare en realistische manier is om het onderhoud veilig en kwalitatief uit te voeren.

Prijsvechterij

HR-directeur Hijlke Huijzer van Strukton Railinfra sprak dinsdag tijdens het congres van Railcollege van een ‘nachtmerrie van prijsvechterij’. “Er worden geen investeringen meer gedaan in mensen en  in vakmanschap. Kwaliteit moet boven prijsvechterij staan. Met monteurs die naar hun hart luisteren.”

Spooraannemers zouden woedend zijn over de aanbesteding van het spooronderhoud in Amersfoort. ProRail zou daarbij de opdracht opnieuw aan de laagste bieder hebben toegekend en daarmee komt de kwaliteit en veiligheid van het spooronderhoud volgens hen in gevaar.

Risico’s

Strukton Rail en de andere aannemers zijn nu samen met ProRail een onderzoek gestart naar deze aanbesteding. “Sinds 15 november wordt er tussen directies van spooraannemers overlegd en de risico’s van prijsvechterij duidelijk gemaakt”, stelde Huijzer dinsdag.

Strukton Rail is bang dat er ongelukken gebeuren zoals in het Britse Hatfield, toen in het jaar 2000 bij een treinramp vier mensen omkwamen. Dat ongeluk was te wijten aan onvoldoende onderhoud.

Stopzetten

De SP stelde eerder in de Tweede Kamer naar aanleiding van de aanbesteding in Amersfoort dat de partij vindt dat ProRail alle aanbestedingen van spooronderhoud moet stopzetten. Eerst moeten alle betrokken partijen op zoek gaan naar een duurzaam onderhoudsmodel.

Lees ook:
Uitholling dreigt voor banen in de railsector
Aanbesteding spooronderhoud Amersfoort onder vuur

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Strukton Rail: ongelukken door bezuinigingen op spooronderhoud”

Paul Lamote|30.11.12|00:23

Strukton is met zijn oude NS-arbeidsvoorwaarden veel te duur. Daarnaast hebben de gerenommeerde bedrijven er de laatste jaren ook een potje van gemaakt getuige de massale sein- en wisselstoringen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.