FNV, kantoor, vakbond

FNV Spoor alsnog van plan om NS-staking vrijdag door te zetten, ondanks bod NS

FNV

Ondanks het “royale cao-voorstel” van NS laat FNV-onderhandelaar Henri Janssen weten dat de geplande staking van NS-personeel vrijdag vooralsnog gewoon doorgaat. De vakbonden, waaronder FNV, zijn nog niet tevreden over het voorstel van NS en gaan vooralsnog niet akkoord met een eventueel cao-akkoord.

Dinsdagmiddag werd bekend dat NS een nieuw voorstel naar de vakbonden heeft gestuurd. Daarmee hoopte de NS een einde te maken aan de dagenlange stakingen en de onrust onder het personeel.

Balans tussen werk en privé

Het voorstel waar de NS mee kwam is om met terugwerkende kracht per 1 juli dit jaar de lonen met 5 procent te verhogen. Ook krijgen medewerkers een eenmalige uitkering van 650 euro. Op 1 januari 2023 zou daar nog eens 2,5 procent bijkomen. Janssen: “Onze leden willen een automatische prijscompensatie.” Ook moet er meer duidelijkheid komen over “de balans tussen werk en privé”. Het minimumloon van 14 euro noemt Janssen daarentegen prima. “Dat was ons voorstel”.

Te grote verschillen

FNV staat niet negatief tegenover de toenadering van de NS, maar zo stelt Janssen tegenover partnersite OVPro: “Wat we ook doen besluiten. Vooralsnog gaan we door met het organiseren van de acties. De verschillen zijn nog veel te groot en zijn dus nog steeds uitonderhandeld.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.