Station Den Haag Centraal

Consortium ICT Group wint ProRail contract PITP Procesleiding-Besturing

Bron: ICT Group/InTraffic

Het ICT Group consortium bestaande uit ICT Netherlands, InTraffic en Technolution heeft perceel 1 van het ProRail IT Partners (PITP)-overeenkomst gewonnen. Het consortium wordt voor een periode van maximaal tien jaar verantwoordelijk voor de bouw en het onderhoud van de ProRail-applicaties die gebruikt worden voor de besturing van het treinverkeer en aansturen van de railinfrastructuur.

Daarmee zet ProRail de samenwerking met InTraffic voort. Onderdeel van het perceel dat aan het consortium is gegund is de applicatie Procesleiding (PRL). InTraffic heeft de applicatie PRL gebouwd en ruim twintig jaar doorontwikkeld en onderhouden.

Aanvullende expertises

InTraffic zocht voor deze nieuwe overeenkomst de samenwerking met moederbedrijf ICT Group en met Technolution. Waar InTraffic zeer diepgaande domeinkennis van het spoor heeft, voegen ICT Group en Technolution aanvullende expertises vanuit andere domeinen toe. Zoals ruime ervaring met agile softwareontwikkeling (SAFe) en de ontwikkeling van geavanceerde elektronica en sensoren ten behoeve van predictive maintenance.

Opdrachtgever

Waar de samenwerking tussen InTraffic en ProRail al zeer hecht was, willen de partijen onder dit nieuwe contract nog meer gaan samenwerken als één team. “Er is geen onderscheid meer tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, collega’s van alle bedrijven werken samen in één team en worden samen verantwoordelijk voor de gehele softwareontwikkelcyclus. Dat blijft bovendien niet beperkt tot het ICT Group consortium en ProRail, maar strekt zich ook uit tot de andere PIT-partners die verantwoordelijk zijn voor de andere percelen”, zegt Bob Brands, Business Unit Manager bij InTraffic.

Kritische software versnellen

De nadruk in de nieuwe samenwerking ligt sterk op innovatie. Paul Meerman, Business Development Manager van Technolution, zegt: “Zeker gezien de krapte op de huidige arbeidsmarkt kan de besturing van het treinverkeer nog efficiënter. Dat kan door meer in te zetten op het voorspellen van storingen, door meer te werken met scenarioplanning en door mogelijkheden te creëren om het gehele takenpakket van een verkeersleidingpost op afstand over te nemen.” Technolution en ICT Group hebben op deze terreinen veel ervaring opgedaan in andere markten, zoals de aansturing van tunneltechnische installaties en verkeersmanagementsystemen voor Rijkswaterstaat.

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.