Spoorwegovergang

Aanleg fietstunnel onder spoor Boxtel loopt vast bij drankenhandel

Bron: ProMedia Group

De aanleg van een fietstunnel onder het spoor in Boxtel kan voorlopig niet doorgaan. De Raad van State blokkeerde woensdag het bestemmingsplan waarin de aanleg wordt mogelijk gemaakt. De gemeente Boxtel heeft volgens de Raad te weinig gekeken naar de belangen van een drankenhandel die niet meer levensvatbaar zou zijn als de tunnel er komt.

De drankenhandel is wel bereid om mee te werken aan verplaatsing. Maar aangedragen alternatieve locaties voor het bedrijf werden door de gemeente afgewimpeld. Het ligt voor de hand dat de gemeente nu extra zijn best zal doen om een andere locatie te vinden. De fietstunnel is hard nodig om de verkeersveiligheid bij het spoor te verbeteren.

Omvangrijk spoorproject

De fietstunnel bij de Tongersestraat is een van de vijf deelprojecten uit het zogeheten gemeentelijke maatregelenpakket PHS. Het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer. Die lokale maatregelen moeten samen een oplossing bieden voor een aantal verkeersknelpunten bij het spoor in Boxtel. Het gaat om de spoorlijnen Boxtel-Tilburg en Boxtel-Eindhoven. De fietstunnel moet de huidige dubbele spoorovergang vervangen.

Intussen zijn meerdere onderdelen van dit maatregelenpakket gesneuveld bij de Raad van State, omdat de gemeente zijn zaken niet goed had geregeld. En daar is dus nu het vernietigde bestemmingsplan voor de fietstunnel bij gekomen.

Raad van State

Volgens de Raad zal de fietstunnel het bedrijfsperceel van de drankenhandel doorsnijden. Een rendabele bedrijfsvoering lijkt daardoor niet meer mogelijk. Feitelijk is het bedrijf door het plan van de fietstunnel weg bestemd. Maar volgens de gemeente kan het bedrijf op die locatie nog wel verder werken. Onteigening zou daarom niet nodig zijn en bovendien kostbaar.

Maar de Raad oordeelt dat de drankenhandel de helft van zijn perceel kwijt raakt en daardoor nauwelijks meer mogelijkheden heeft om te blijven bestaan. Volgens de gemeente weegt het belang van de verkeersveiligheid bij het spoor zwaarder. Maar dat neemt volgens de Raad niet weg dat ook de belangen van de drankenhandel goed moeten worden gewogen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Adrie van der Wel

Adrie van der Wel is freelance journalist en schrijft voor meerdere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.