Oekraïense Spoorwegen houden rug recht ondanks Russische aanvallen

Dagelijks maken gemiddeld nog altijd zo’n 200.000 mensen gebruik van de trein in Oekraïne, ondanks dat de spoorinfrastructuur geregeld het doelwit is van Russische beschietingen.

“Tot op heden is de ernstigste vertraging die we hebben gehad er een van een uur”, zei het hoofd van de Oekraïense Spoorwegen Alexander Kamyshin recentelijk in gesprek met Reuters. Hij voegde eraan toe dat de Russen überhaupt nog geen militaire trein hebben geraakt, een claim die het persbureau overigens nog niet heeft kunnen verifiëren.

Nu de Russische strijdkrachten hun ogenschijnlijke doel van een complete verovering van Oekraïne hebben laten varen, lijkt schade toebrengen aan de infrastructuur de volgende stap, zo claimt de onderminister van Infrastructuur Yuri Vaskov tijdens zijn sessie met Reuters. Eerder liet de Oekraïense een vergelijkbaar geluid horen. Het zou de Russen vooral te doen zijn om het verstoren van de aanvoerlijnen per spoor, die sinds het begin van de oorlog in februari al goed geweest zijn voor zeker 140.000 ton aan voedsel.

Volgens Kamyshin wordt er dan ook dag en nacht gewerkt om toegebrachte schade aan het spoor te repareren. “Zodra ze iets kapot schieten, repareren we het. Dat is een kwestie van uren, niet van dagen”, zegt hij. Kamyshin geeft aan dat aandacht vooral uitgaat naar het omleiden van graantransporten naar Polen, Roemenië en de Baltische staten.

De Oekraïense Spoorwegen doen hun werk onder voortdurende dreiging. In mei waren zes treinstations het doelwit van de Russen, werd de brug bij het Dniester estuarium onder vuur genomen en kreeg de spoorinfra bij Dnipro aanvallen te verduren. Het spoorbedrijf heeft al zeker 122 personeelsleden verloren. Nog eens 155 mensen raakten gewond.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.